slaktforskningens dag 2014Nu på lördag firas Släktforskningens dag av släktforskarföreningar och arkiv. Temat för i år är "porträttet i släktforskningen" och nedan hittar du länkar till de planerade evenemangen.

Hos släktforskarföreningar och på arkiv kan du ta del av föreläsningar, guidade visningar och få släktforskarhjälp. Även för dig som föredrar att fira Släktforskningens dag hemma finns mycket att göra – både Arkiv Digital och SVAR håller hela respektive delar av sina bildarkiv öppna under helgen. Helt gratis! läs mer längre ned i artikeln.

Vad händer nära dig?

I rötters kalendarium kan du gå direkt till träfflistan för sökning på "släktforskningens dag", närmre 40 evenemang finns inlagda.

Arkiv

Flera av landets arkiv planerar också spännande släktforskaraktiviteter på Släktforskningens dag.

Stadsarkivet i Stockholm kan du följa med på en guidad tur i magasinen. Läs mer här.

Släktforskningens dag på Landsarkivet i Gotland. Landsarkivet finns på plats på Almedalsbiblioteket under Släktforskningens dag. Läs mer här.

Släktforskningens dag på Landsarkivet i Vadstena. Landsarkivet håller öppet och bjuder på fotoföreläsning. Läs mer här.

Landsarkivet i Östersund inbjuder Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare (JLS), föreningen DIS-MITT, Riksarkivet och Landsarkivet i Östersund till Släktforskningens dag. Läs mer här.

Gratis helgforskning online

ArkivDigitalFör att fira Släktforskningens dag har Arkiv Digital har infört en årlig gratishelg. Under helgen 15-16 mars är hela ArkivDigitals online-arkiv gratis och öppet för alla. Såväl nya som gamla kunder får fri tillgång till nära 95 miljoner avfotograferade sidor.

Perfekt för dig som planerar att hålla dig hemmavid i helgen.

Gå till www.arkivdigital.se

SVAR bjuder på gratis tillgång till porträttsamling

raMed anledning av temat "Porträttet i släktforskningen" finns Krigsarkivets porträttsamlingar och 1900 års folkräkning (Sveriges befolkning) fritt tillgängligt hos Riksarkivet SVAR. Det kommer de att vara fram till och med den 31 mars.

Till Krigsarkivets porträttsamlingar
Till Folkräkningar (Sveriges befolkning)

Nationalitetsmatriklarna i Faktabanken

nat darkHar du hittat utvandrade släktingar i din forskning? Då kan databasen över nationalitetsmatriklarna i utrikesdepartementets arkiv vara en guldgruva!

I helgen är databasen Nationalitetsmatriklar fritt tillgänglig i Rötters faktabank. Databasen är annars en del av det online-bibliotek som Rötters Vänner ges tillgång till som tack för sitt bidrag till Rötters utveckling.

Gå till Faktabanken