Tidigare i år utlystes en tävling mellan föreningar där det gällde att skaffa flest nya till Rötters Vänner. Vinnare blev Västerås Släktforskarklubb, en förening med mångårig verksamhet i Bergslagen. De 470 medlemmarna, varav de flesta är från Västerås, gör ett stort jobb för att sprida kunskap om släktforskning och deltar med liv och lust i lokala, regionala och centrala projekt. Arbeten med Västerfärnebo, de Hülpherska samlingarna och inte minst ett gediget arbete i det senaste dödboksprojektet är värda att nämnas. I klubbens tidning och på hemsidan, båda med namnet Arosiana, finns det mycket matnyttigt för intresserade.

Det finns en historia som förpliktigar, Rudbeckius, den svenska kyrkobokföringens fader, kommer från Västerås. I samma anda av att vara föregångare så driver Västerås Släktforskarklubb också frågor som rör Sveriges Släktforskarförbund och det var därför naturligt att delta när tävlingen om flest nya till Rötters Vänner annonserades. Vid varje tänkbart tillfälle påmindes om detta och deltagarna i de olika programpunkterna på stadsbiblioteket och annorstädes, vare sig det var jourhavande släktforskare, problemlösarkväller eller andra aktiviteter fick tillfälle att ansluta sig.

Vi gratulerar Västerås Släktforskarklubb och de kommer att få ett pris som delas ut vid släktforskardagarna i Örebro! Vi ska också nämna att som god tvåa kom Genealogiska Föreningen, Solna.

Nu är det upp till oss alla att fortsätta värva nya till Rötters Vänner! Kom ihåg att det är du som gör det möjligt.



Besök Västerås Släktforskarklubbs hemsida - klicka här!