Varning för nätcharlataner!

Varning för nätcharlataner!

För en dryg vecka sedan besökte jag Genealogiska Föreningen i Solna. Jag gick faktiskt med i denna gemenskap redan 1968, så jag förmodar att jag nu tillhör veteranerna i föreningen. Som sådan gladde jag mig över GF:s pånyttfödelse i rymliga lokaler och med många spännande skannings- och indexeringsprojekt. Den omedelbara anledningen till besöket var emellertid att jag skulle föreläsa över ämnet: Emigrantforskning – Nya källor och gamla knep. 

En bit in i föredraget skulle jag demonstrera några av de databaser och sökprogram som jag ofta använder mig av i jakten på de försvunna emigranterna och deras ättlingar. En av dessa resurser är INSTANTCHECKMATE, en adressdatabas, där man hittar så gott som alla nu levande och många avlidna amerikaner. Det gick inte! Jag kom inte in! Fick snabbt växla över till en annan och sämre leverantör för att ändå kunna visa metoden. 

Väl hemkommen gjorde jag nya tappra försök att ta mig in i programmet, och när detta inte gick, kontaktade jag företaget i Kalifornien via telefon. Efter att ha brottats med flera överdrivet artiga underhuggare, som bekräftade att mitt konto automatiskt ”flaggats” och därmed avslutats, samt att man inte hade möjlighet att berätta varför så hade skett, krävde jag och fick tala med någon högre upp i hierarkin. Personen meddelade en glad nyhet: Jag skulle få tillbaka mina pengar (vilket också skett) men jag var alltså avstängd och man vägrade att tala om varför. 

Nu vet jag att Guantanamobehandling, detta att vara fängslad och straffad utan rannsakan och dom och utan att ens få veta varför, är något amerikaner har lärt sig att leva med och rent av uppskatta, men en stolt och frihetsälskande svensk släktforskare kan naturligtvis inte acceptera att bli utslängd på det här sättet utan en rimlig förklaring. Jag har mina teorier: 

Jag har varit för flitig! 

Det står så glatt och trevligt i företagets marknadsföring, att man som abonnent får göra ett OBEGRÄNSAT ANTAL SÖKNINGAR – men detta är alltså en fet lögn. Vad företaget i själva verket vill är att sälja s.k. PREMIUM REPORTS – d.v.s. detaljerade rapporter kring den eftersökta personens ekonomi, fastigheter och kriminalitet. Sådant intresserar mig inte. Det är ju själva personuppgifterna, namn och födelsedata samt adresser, jag är på jakt efter, och ingenting annat. Ni som har försökt vet, att dessa sökningar innebär en massa försök och klickar åt olika håll, innan man till sist får tag i rätt person, och uppenbarligen har jag passerat gränsen för företagets tålamod med mina tusentals sökningar. 

Det kryllar av sådana här charlataner – skojare – på nätet, företag som försöker utnyttja oss släktforskare för att tjäna en hacka.

 

Passa er för INSTANTCHECKMATE!

 

Sprid detta budskap på alla sätt ni kan! 

De ska straffas!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Låt döingarna vila
"Med svärdet på halsen"
 

Kommentarer 3

Dorothy Glantz den måndag, 02 februari 2015 12:48

Jo, så är det. Premium Reports inbetalning är säkert det de vill. Men en annan faktor är att du har en icke-USA IP adress kopplat till din flitigt användning av siten. Jag har använt INSTANTCHECKMATE väldigt lite men släps in att ta del av den torftiga info. Innan man nå fram till något användbart har man klickat sig trött. Detta med IP adress hända mig med SearchBug som har varit en utomordentligt bra info källan. Jag bli utslängd men fick meddelandet att jag hade en icke-USA IP adress. Samma sak kan hända om jag skriver till olika county eller stat i USA- jag få meddelandet att jag har en icke-USA IP adress och därför kan de inte ta emot min förfrågan. Databaser är OK, men inte direkt förfrågningar....

Jo, så är det. Premium Reports inbetalning är säkert det de vill. Men en annan faktor är att du har en icke-USA IP adress kopplat till din flitigt användning av siten. Jag har använt INSTANTCHECKMATE väldigt lite men släps in att ta del av den torftiga info. Innan man nå fram till något användbart har man klickat sig trött. Detta med IP adress hända mig med SearchBug som har varit en utomordentligt bra info källan. Jag bli utslängd men fick meddelandet att jag hade en icke-USA IP adress. Samma sak kan hända om jag skriver till olika county eller stat i USA- jag få meddelandet att jag har en icke-USA IP adress och därför kan de inte ta emot min förfrågan. Databaser är OK, men inte direkt förfrågningar.... :(
Ted Rosvall den måndag, 02 februari 2015 12:58

Hur skaffar man sig en USA-IP-adress?

Hur skaffar man sig en USA-IP-adress?
Tony Rödin den måndag, 02 februari 2015 13:58

Jag använder mig av Hola för att fingera en amerikansk adress.Fungerar för Netflix. http://hola.org/Kanske funkar även för detta?

Jag använder mig av Hola för att fingera en amerikansk adress.Fungerar för Netflix. http://hola.org/Kanske funkar även för detta?
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild