Stockholmsguld från Ödemarken

Stockholmsguld från Ödemarken

År 1822 vandrade ett par västgötadrängar förbi rasbranten vid Ållebergs änne utanför Falköping. De var på jakt efter en lämplig sten för en spishäll, då de plötsligt fick syn på något som blänkte till, långt där nere mellan klipporna. Det visade sig vara den s.k. Ållebergskragen, ett enastående och rikt utsmyckat konsthantverk i guld. Så fantastisk är kragen att man länge trodde att den måste vara tillverkad i Asien, men så lär inte vara fallet.

Kragen, som dateras till folkvandringstiden 400-550 efter Kristus, är tillverkad i Norden, och man menar idag att den möjligen kan ha varit en del av Odenskulten. Wikipedia säger att ”Ållebergskragen väger 612 gram och att guldhalten är 22 karat. Kragen är tillverkad av tre guldrör omlindade med guldtråd i filigranteknik och pryds med 105 små figurer. När den ännu var hel fanns det 137 stycken. Kragen har gångjärn i nacken och en låsmekanism fram.” 

Wow! Vilken skatt de båda drängarna fann!

Och var förvaras då denna klenod?

Jo, i Guldrummet på Historiska Museet i Kungliga Huvudstaden så klart, vad annat var att vänta? Går man in på museets hemsida kan man läsa mer om dessa sagolika föremål, och det finns också material för skolungdomar och deras lärare, faktablad, arbetsuppgifter och stödfrågor. För monter 19 skriver museipedagogen bl.a. följande: 

Många av de guldfynd som härstammar från folkvandringstid har hittats nedgrävda i marken. En hel del av guldet har säkert gömts undan, kanske i oroliga tider, men vissa skatter verkar inte bara vara undangömda – de har hamnat i jorden av andra skäl. Guldålderns skatter har ofta hittats långt bort från platser där människor har levt och verkat. Ofta ligger skatterna i eller precis intill bäckar och sjöar. Ibland har guldskatterna slagits sönder eller knycklats ihop innan de grävts ner i jorden. Ett av de mest mytomspunna föremålen i Guldrummet är halskragen från Ålleberg i Västergötland. Kragen är en av tre liknande halskragar som har återfunnits i Sverige. Den är otroligt detaljrikt dekorerad, och tittar du riktigt nära så kan du se små djur- och människofigurer som klättrar omkring på halsbandet. De figurer på halskragen som ser ut som djurlika varelser med människohuvuden kan föreställa guden Oden, eftersom han sades kunna förvandla sig till olika djur. Det sägs till och med att det berättas en saga på halskragen - kanske går det att läsa den… 

Spännande och suggestiv läsning, som säkert kan fånga skolbarnens intresse. Men så kommer då frågan, som eleverna har att försöka besvara: 

 

Varför tror du att halskragen grävdes ner mitt ute i ödemarken?

 

Ödemarken???

Vad menar museet med detta?

Trakten runt Ålleberg var på intet sätt någon ödemark – tvärtom!

Inom en radie av några få kilometer finns norra Europas största bestånd av megalitgravar – kanske 300 stycken – som visar att det fanns folk på Falbygden för minst 5300 år sedan. Den stora förbindelselänken var floden (älven ?) Ätran, utmed vilken några av landets allra första nybyggare slog sig ned efter det att inlandsisen dragit sig undan. På gångavstånd från Ålleberg finns den medeltida staden Falköping, och runt om densamma finns en otrolig mängd medeltida kyrkor och kloster, t.ex. Gudhem och Varnhem, och bara några mil bort ligger den gamla kulturstaden Skara med domkyrka och allt. 

Vad var Stockholm vid tiden för Ållebergskragens tillkomst och/eller undangömmande?

Svaret är klart och obarmhärtigt: Stockholm var inte över huvud taget. Stora delar av det vi nu kallar Stockholm låg under vatten och skulle så fortsätta att göra i ännu många hundra år. Det var Uppland som utgjorde ödemarken i vårt land, medan Östergötland och Västergötland blomstrade och utvecklades. 

Man trodde kanske att de flesta av den s.k. Uppsalaskolans ivrigaste tillskyndare nu gått ur tiden eller åtminstone modifierat sina märkliga ställningstaganden kring Uppland som rikets vagga, men så uppenbarligen icke. För Historiska Museet är allt utanför Mälarlandskapen att betrakta som ”provinsen” och därmed ”ödemarken”. 

 

Vi som lever och verkar i ”ödemarken” vet bättre!

b2ap3_thumbnail_Hav.JPGb2ap3_thumbnail_Hav.JPG

                                        Stockholm, 500 e. Kr.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Konkursen i Ängelholm 1862
Tio tips till slarviga släktforskare
 

Kommentarer 2

Håkan Bergström den måndag, 23 februari 2015 13:26

Touché!

Touché!
Morgan den fredag, 06 mars 2015 21:02

Vi har glittrande guld i Sveriges vagga och i Sveriges framtida. De som bor i "fjollträsk" kallar det "Ödemarken". 08-orna är väl bara avundsjuka ;-)Morgan NilssonOrdförande Historieforum Västra Götaland.http://www.historieforum.se

Vi har glittrande guld i Sveriges vagga och i Sveriges framtida. De som bor i "fjollträsk" kallar det "Ödemarken". 08-orna är väl bara avundsjuka ;-)Morgan NilssonOrdförande Historieforum Västra Götaland.www.historieforum.se
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 mars 2024

Captcha bild