Klubbat och klart - snabbt och snopet i Umeå

Klubbat och klart - snabbt och snopet i Umeå

Efter att ha "skolkat" från Karlstad förrförra året, kändes det extra spännande och roligt att få vara med på släktforskardagarna i Umeå nu i helgen. Som ny redaktör för Släktforskarnas Årsbok var min främsta uppgift att informera om och göra reklam för denna publikation, samt att leta upp och knyta kontakter med potentiella artikelförfattare. Förbundsledningen har inför nästa årgång beslutat om nya kriterier, en sorts innehållspolicy, som jag också fick tillfälle att informera om vid den redaktörskonferens, som leddes av min företrädare på redaktörsposten, Eva Johansson.

Efter denna konferens passade jag på att vid Sveriges Släktforskarförbunds riksstämma representera min hemförening. Det blev en märklig tillställning. Riksstämman är naturligtvis förbundets högsta beslutande organ och många är de frågor, både tillbakablickande och framåtsyftande, som här kan och bör avhandlas. Av detta blev emellertid intet. Den särskilt utsedde stämmoordföranden galopperade sig igenom dagordningen med en rutin och i ett tempo, som lämnade såväl stämmodeltagare som förbundsledning andlöst gapande. Ingen hann med! Klubban slogs hela tiden i bordet och förhindrade effektivt varje försök till debatt eller ens information..

Särskilt allvarligt var det med Verksamhetsberättelsen och den ekonomiska redovisningen, de kanske mest centrala punkterna på dagordningen. Den mycket ambitiösa verksamhetsberättelsen fanns givetvis med i handlingarna och man får väl förutsätta att samtliga stämmodeltagare hade läst den. Den behövde således inte läsas upp. Däremot är det väl brukligt att man kommenterar valda delar, kanske kompletterar med utökad information och framför allt ser till att deltagarna ges en rimlig chans att ställa frågor eller i förekommande fall korrigera berättelsen. Av detta blev heller intet. När förbundsordföranden försökte presentera den ekonomiska redovisningen, säkert i syfte att jämföra utfall mot budget och olika år mot varandra, blev han i praktiken avbruten av stämmoordföranden med frågan om redovisningen kunde anses vara föredragen? Svaret är JA!

b2ap3_thumbnail_43.jpgb2ap3_thumbnail_43.jpg

Hela sessionen, inklusive motionsbehandling, stadgeändringar, verksamhetsplan och budget samt alla val och avtackningar tog 43 minuter. Snopet, vill jag påstå, inte minst för alla dem som rest långt för att få vara med på denna riksstämma.

Jag gissade. och fick det senare under kvällen bekräftat när han yvdes över detta rekord, att stämmoordföranden hade ambitionen att det hela skulle ta så lite tid som möjligt. Han och alla vi andra har säkert varit med om en massa förfärliga årsmöten där tiden stått stilla. Från min egen tid som förbundsordförande minns jag att dessa årsmöten ibland kunde ta både tre och fyra timmar - extremt åt det andra hållet, skulle man kunna säga. Bättre då att raska över isen och se till att så långt möjligt förkorta lidandet. För erfarna politiker är effektivitet ett adelsmärke och om de kommer över klubban ser de till att hålla timmen, på jakt ned mot halvtimmen ...

Men detta synsätt är inte acceptabelt. Sveriges Släktforskarförbund är en ideell idébaserad folkrörelse. Den behöver en riksstämma värd namnet, där delegaterna får och törs komma till tals. Där verksamhetsberättelsen och verksamhetsplanen utgör basen för ett värdefullt idéutbyte och inte bara viftas igenom. Utan möjlighet till frågor och diskussion känns hela tillställningen meningslös – ett spel för gallerierna! Ingen skugga över ordinarie ordförande eller över förbundsstyrelsen. De kunde verkligen inte hjälpa att den tillfälligt anlitade proffspolitikern misstog riksstämman för ett sprinterlopp i OS, där det gäller att så fort som möjligt komma i mål.  

Frågan är om inte traditionen med en externt anlitad stämmoordförande har tjänat ut. Det räcker i dessa sammanhang inte med att veta hur man svingar en klubba. Man måste också ha förmågan att ”känna in” mötet, förstå vilka punkter som måste få ta lite tid, veta var skon klämmer och välkomna eventuella protester eller yrkanden. Det bästa mötet är inte alltid det kortaste mötet. Jag tror att ordinarie ordförande eller någon annan ur förbundsstyrelsen hade kunnat sköta denna riksstämma ack så mycket bättre!

Släktforskardagarna innehåller som tur är mer än konferenser och riksstämma. För många är det nog själva mässan, utställningarna, som utgör höjdpunkten. Detta att få strosa omkring bland montrarna, upptäcka nya spännande böcker och CD-skivor, träffa folk med samma fritidsintresse, återknyta gamla bekantskaper, småprata och ha det trevligt. För andra är det föreläsningarna som lockar mest, och här hade Umeå hittat en lagom balans och en trivsam blandning av ämnen. Temat var ”Fjällen, skogarna, älvarna och människorna”. Det handlade bland annat om Skogsfinnar, samer, Häxprocesser och industrihistoria. Men det bjöds även på mer lättsamma inslag och givetvis också det hetaste av alla ämnen; DNA.

Invigningsceremonier, ofta stela och uppstyltade, brukar jag försöka undvika. Den här gången var jag glad att jag var med. Så trevligt och omväxlande och med utmärkta tal, bl.a. av Landshövdingen i Västerbotten, Magdalena Andersson, och av Förbundets ordförande, Erland Ringborg, men också av obetalbara skådespelerskan Pia Johansson, med rötter i just dessa trakter.

b2ap3_thumbnail_Anna-Lena-Hultman_20160821-054503_1.jpgb2ap3_thumbnail_Anna-Lena-Hultman_20160821-054503_1.jpg

Under festbanketten på lördagskvällen delades släktforskarförbundets olika priser och diplom ut, däribland Viktor Örnbergs hederspris, som detta år gick till en synnerligen välförtjänt person, Anna-Lena Hultman. Om henne och hennes fenomenala insatser för svensk släktforskning kan ni läsa här:

 http://www.genealogi.se/blog/entry/konkordia-damen

Släktforskardagarna i Umeå blev en riktig höjdare! Fantastiska lokaler, omväxlande och innehållsrikt program, god organisation där t.o.m. matserveringen fungerade (det brukar den inte alltid göra), och med en massa gott humör! Tack, UMEÅ!

 

 

 

 

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

De adliga oäktingarna
På plats i Umeå
 

Kommentarer 5

Stefan Simander den måndag, 22 augusti 2016 02:06

Trevligt att råkas, men en liten rättelse, förra året var det i Nyköping!

Trevligt att råkas, men en liten rättelse, förra året var det i Nyköping! :p
Anders Pemer den måndag, 22 augusti 2016 03:21

Det var en illa skött stämma av ordföranden i fråga. Men ordföranden är ju inte stämmans högste beslutande med rätt att bestämma att en fråga är avklarad för att han har svingat klubban. Det ska bara vara att säga ifrån, "Ordförande, ordningsfråga... nu är vi nog flera som inte tycker frågan var klar, vi vill nog återgå till föregående punkt" och så vidare. Ordföranden äger ju inte mötet och är inte i position att neka något sådant bara för att han redan har svingat klubban.Fast är man väl med om en så konstig stämma är det nog förståeligt om alla blir så paffa att ingen kommer sig för att säga ifrån innan allt är över. Själv har jag aldrig varit med om något liknande, men jag har hört om ett årsmöte i en hockeyklubb, där den som var ordförande hade jäktat förbi alla frågor som vederbörande själv och/eller styrelsen ville slippa diskussion kring, och extra demonstrativt ylat "HÖRDE NI KLUBBAN?" när folk försökte protestera efter att klubban minsann hade svingats. Inte heller där hade någon mötesdeltagare haft en aning om, samt sinnesnärvaro, att säga ifrån, utan nöjt sig med detta resonemang om huruvida mötesdeltagarna hade "hört klubban" och så blev alla protester bara samlade i något supporterforum när mötet redan var över.Den här stämman bör ju rentav kunna ifrågasättas om något tillräckligt mått av antal närvarande inkommer med protester.Vi har ju inga lagar som reglerar föreningars arbete, så styrelse, revisorer och årsmöte/årsstämma är ju de högsta organen, och sedan finns egentligen inga lagutrymmen för att överklaga till någon rättslig instans, och det blir ju ett problem om upplevelsen av ett årsmöte blir att den som satt ordförande överskred rimliga befogenheter och föreningsanda, inte lät mötet i övrigt komma till tals och jäktade igenom dagordning för sitt eget höga nöjes skull eller någon annan helt egen agenda. Att vara ordförande ger inga sådana rättigheter, och det bör en ordförande som agerar illa få fullt klart för sig.

Det var en illa skött stämma av ordföranden i fråga. Men ordföranden är ju inte stämmans högste beslutande med rätt att bestämma att en fråga är avklarad för att han har svingat klubban. Det ska bara vara att säga ifrån, "Ordförande, ordningsfråga... nu är vi nog flera som inte tycker frågan var klar, vi vill nog återgå till föregående punkt" och så vidare. Ordföranden äger ju inte mötet och är inte i position att neka något sådant bara för att han redan har svingat klubban.Fast är man väl med om en så konstig stämma är det nog förståeligt om alla blir så paffa att ingen kommer sig för att säga ifrån innan allt är över. Själv har jag aldrig varit med om något liknande, men jag har hört om ett årsmöte i en hockeyklubb, där den som var ordförande hade jäktat förbi alla frågor som vederbörande själv och/eller styrelsen ville slippa diskussion kring, och extra demonstrativt ylat "HÖRDE NI KLUBBAN?" när folk försökte protestera efter att klubban minsann hade svingats. Inte heller där hade någon mötesdeltagare haft en aning om, samt sinnesnärvaro, att säga ifrån, utan nöjt sig med detta resonemang om huruvida mötesdeltagarna hade "hört klubban" och så blev alla protester bara samlade i något supporterforum när mötet redan var över.Den här stämman bör ju rentav kunna ifrågasättas om något tillräckligt mått av antal närvarande inkommer med protester.Vi har ju inga lagar som reglerar föreningars arbete, så styrelse, revisorer och årsmöte/årsstämma är ju de högsta organen, och sedan finns egentligen inga lagutrymmen för att överklaga till någon rättslig instans, och det blir ju ett problem om upplevelsen av ett årsmöte blir att den som satt ordförande överskred rimliga befogenheter och föreningsanda, inte lät mötet i övrigt komma till tals och jäktade igenom dagordning för sitt eget höga nöjes skull eller någon annan helt egen agenda. Att vara ordförande ger inga sådana rättigheter, och det bör en ordförande som agerar illa få fullt klart för sig.
Mats Ahlgren den måndag, 22 augusti 2016 11:58

Upplever man att något missats så kan man/ ska man göra som Anders beskriver ovan. Då får stämman, inte ordförande, avgöra om punkten är färdig.Men det är ju inte ovanligt att kritiken kommer efter mötet/stämman och då är det försent och inget kan påverkas. Hoppas att punkten där du hade en annan åsikt än beslutet ändå belystes tillräckligt.

Upplever man att något missats så kan man/ ska man göra som Anders beskriver ovan. Då får stämman, inte ordförande, avgöra om punkten är färdig.Men det är ju inte ovanligt att kritiken kommer efter mötet/stämman och då är det försent och inget kan påverkas. Hoppas att punkten där du hade en annan åsikt än beslutet ändå belystes tillräckligt.
Lars-Åke Johansson den måndag, 29 augusti 2016 17:54

Stefan1Ted skrev faktiskt "KARLSTAD FÖRRFÖRRA året"

Stefan1Ted skrev faktiskt "KARLSTAD FÖRRFÖRRA året"
Ted Rosvall den måndag, 29 augusti 2016 19:07

Nej, Lars-Åke, jag hade faktiskt skrivit fel, men jag rättade till det illa snabbt ...

Nej, Lars-Åke, jag hade faktiskt skrivit fel, men jag rättade till det illa snabbt ...
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
20 april 2024

Captcha bild