"Och här är dungen där göken gol ...

"Och här är dungen där göken gol ...

 

.. små töser sprungo här

med bara fötter och trasig kjol

att plocka dungens bär,

och här var det skugga och här var det sol

och här var det gott om nattviol,

den dungen är mig kär,

min barndom susar där.”

Vem har skrivit det? Gustaf Fröding förstås!

Även min barndom susar där på sätt och vis. Alltid när jag passerar dungen, som man gör när man kommer på E18 från Kristinehamn in mot Karlstad, så minns jag när jag var 8-9 år. Min morbror och jag var ute och cyklade. Vi hade matsäck med oss och stannade vid dungen och rastade. Innan han fick egen familj kom han ofta till oss och han tog med mig på utflykter. Det blev ofta turer runt i Alsterdalen. I april i år skulle han ha fyllt 90 men tyvärr fick mamma och jag åka på hans begravning i oktober i fjol i stället. Han var mammas ende bror och förresten enda "riktiga" syskon också, så hon var mycket tacksam över att vi lyckades ta oss till begravningen med Riksfärdtjänst. Ja, det fungerade faktiskt riktigt bra. Vi har tyvärr annars inte någon större tilltro till färdtjänst och inte hemtjänst heller för den delen. Mamma säger ofta att det minsann inte är lätt att bli gammal och inte kunna klara sig själv. Men nu åter till Fröding!

Fröding har ju blivit mycket uppmärksammad på sistone inte minst genom Mando Diao´s tolkningar. Ingen kan väl ha undgått ”Strövtåg i hembygden”. Den har ju t o m legat på Svensktoppen hur länge som helst.

  ”Det är skimmer i molnen och glitter i sjön,

det är ljus över stränder och näs,

och omkring står den härliga skogen grön

bakom ängarnas gungande gräs.”

Precis så såg det ut i lördags när Värmlands släktforskarförening hade sitt sista styrelsemöte innan sommaren på Alsters Herrgård. Det är Frödings minnesgård. Här föddes han och bodde under en tid. Här hade vi som sagt vårt styrelsemöte, därefter intog vi lunch och till ”efterrätt” fick vi en guidning om gårdens historia och Frödings liv. Herrgården, som har haft många ägare under årens lopp köptes 1837 av Gustafs farfar Jan Fröding, en förmögen brukspatron. Flera andra herrgårdar i närheten har också anknytning till Fröding - Gunnerud – där huserade Gustafs farmor - och Byn – där bodde Gustaf under åren 1861-65.

Byn minns jag också speciellt. Vi hade sommarstuga vid sjön Alstern, en stuga som för övrigt jag och min man numera har övertagit. Ibland var vi ute på sjön och rodde, ja på den tiden rodde vi, det fanns inte någon motor inte. Varenda gång berättade pappa om Byn, att där hade Fröding bott och där fanns en ”skrivarstuga” nere vid sjön, där Fröding lär ha suttit och skrivit. Inte vet jag om det är en skröna men helt otroligt är det ju inte.

För den som åker till Värmland i augusti för att vara med på släktforskardagarna kan det vara en bra idé att stanna några extra dagar och passa på att se sig omkring. Här finns mycket att uppleva. Inte bara Alsters herrgård, men det ligger säkert utefter vägen för många, och där kan man som sagt äta mat eller fika och även få en guidad tur och lära känna Fröding. Och även uppleva atmosfären vid dungen!

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Bland kartor och förrättningar
Kärt barn har många namn
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
18 april 2024

Captcha bild