By Ted Rosvall den 27 juli 2015
Kategori: Rötterbloggen

NYTT LIV I DÖD DATABAS

När jag i torsdags som vanligt kikade in hos Ancestry för att se om något nytt och spännande tillkommit, så hade det faktiskt det …

U.S., Social Security Applications and Claims Index, 1936-2007

De flesta som någon gång sökt efter amerikaemigranter har säkert träffat på Social Security Death Index (SSDI), den rikstäckande megadatabasen över avlidna amerikaner med idag mer än 94 miljoner poster. Själv upptäckte jag den redan 1990, tog mig till en stad i Utah, där den pionjärproducerades på åtta kassettlagda CD-skivor, som jag raskt inhandlade och tog med mig hem till Sverige. På den tiden var denna databas okänd och unik, och min insats gjorde enorm lycka vid de årliga släktforskardagarna, där jag i flera år demonstrerade dess möjligheter och begränsningar. Så småningom hamnade basen på Internet och finns idag tillgänglig på en rad olika webbplatser. 

Informationen som ges i SSDI är korrekt, men begränsad. I princip får man bara efternamnet, ett förnamn, födelsetid samt dödstid och dödsort. Ibland finns det också uppgifter om var personen var bosatt 1951. Social Security Number får man också – amerikanernas motsvarighet till våra personnummer. Det har också varit möjligt, om än kostsamt, att beställa en kopia på det formulär som personen i fråga fyllde i när han eller hon en gång gick med i pensionssystemet Social Security. Dessa formulär innehåller ofta mer information, framför allt födelseort, men också namn på föräldrar till den försäkrade. 

I det nya registret, som så här långt innehåller 49 miljoner poster, tycks man ha knappat in just födelseorter och föräldrar, men också ibland uppgifter om namnbyten, vilket givetvis är särskilt värdefullt när det gäller kvinnor som gifter sig och gifter om sig. Det finns betydande luckor i registret. Man har t.ex. inte med föräldrarnas namn för avlidna personer födda efter 1939 – tydligen ett krav från Social Security Administration – och här och var fattas förmodligen just dessa uppgifter även i originalet. Men ändå, vilket lyft! Särskilt för den som söker människor som heter Johnson, Peterson eller Anderson. Det har tidigare varit näst intill omöjligt att avgöra om den Mary Anderson man lyckats hitta verkligen är den man söker efter. Med hjälp av de nya parametrarna är det nu fullt möjligt att leda hypoteserna i bevis! 

Jag har i några bloggar riktat kritik mot företaget Ancestry för deras i mitt tycke allt för slarvigt tillkomna databaser. Här måste jag dock lyfta på hatten och gratulera! Det senaste tillskottet är en riktig höjdare, ett fantastiskt hjälpmedel och en oerhörd förbättring av en redan användbar resurs! 

Bravo!

Leave Comments