Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 3740
 • 5 Kommentarer
 • Skriv ut

Nytt land - nytt namn!

Nytt land - nytt namn!

Följ med mig på en resa ut och in i de amerikanska källorna, på jakt efter en svårfångad familj, spårlöst (?) försvunnen alltsedan emigrationen från Osby i Skåne 1887. Här har ni dem:

b2ap3_thumbnail_Sven-Svensson.JPG

Den överstrukna familjen, bestående av far och mor, fyra döttrar och två söner, ger sig alltså iväg 1887, efter det att fadern, handlanden SVEN SVENSSON varit över i Amerika året innan för att rekognocera. Hustrun, Maria Kristina Nilsdotter är född 1851 15/6 Osby - dotter till Cecilia Piculell (1817-1883), en släkt som jag har ägnat mig åt i snart 50 år. Barnen är följande, alla födda i Osby:

Cecilia   *1872 10/11
Evelina   *1875 23/8
Klara   *1878 22/5
Edla   *1880 12/9
Fritz   *1882 8/10
Algot   *1884 30/8

Med så många sökbara familjemedlemmar med hyfsat ovanliga förnamn, borde det väl inte vara omöjligt att återfinna åtminstone några av dem i de amerikanska källorna och registren. Även om efternamnet är Svensson. Hmmm... det var visst inte så enkelt. Jakten börjar i de amerikanska folkräkningarna, som har utmärkta register där man med ett minimum av information kan filtrera fram just dem man söker. Tyvärr saknas folkräkningen 1890 - den brann upp - men i 1900 borde det väl ändå gå att lokalisera dem. Så icke! Jag prövar med Svensson, Swenson och Swanson, med Sven, Swen och Swan samt Maria, Marie och Mary. Förgäves! Nåväl, då får vi väl försöka med barnen i stället. EVELINA är ett bra och ovanligt namn att söka på och minsann hittar jag inte en sådan i 1900 års folkräkning för Chicago, Illinois:

b2ap3_thumbnail_Hiden_20170212-192703_1.JPG

Här finns en Evelina, som är född i augusti 1875 i Sverige - stämmer - och som kommer till USA 1887. Hon är gift med en August Hiden och har två barn. Ser lovande ut! Fram då med nästa folkräkning, den för 1910, men där finns det inte en enda person med namnet Hiden. Ej heller 1920, 1930 eller 1940. Brainstorming! Kan HIDEN vara en felskrivning? Skulle det egentligen ha stått HEDIN? Mycket riktigt - 1910 hittar jag följande familj:

b2ap3_thumbnail_Hedin-1910.JPG

Här har Evelina fått namnformen LINA, och när jag söker i dödregistret för Illinois 1916-1947 anmäler sig följande post:

b2ap3_thumbnail_Lena-Hedin.JPG

Fadern heter alltså OSCAR SWANBERG och modern MARIA ANDERSON. Stämmer dåligt. Denna Evelina får vi nog glömma. Låt oss pröva en annan anfallsvinkel; sönerna. FRITZ och ALGOT är födda 1882 respektive 1884. det innebär att de är i vapenför ålder 1917-1918 då USA mönstrar ca 24 miljoner unga män för eventuellt deltagande i Första Världskriget. Denna enorma databas är sökbar på födelsetid, varför jag lägger in "FRITZ och 1882 8/10" - inga träffar. Erfarenhetsmässigt vet jag emellertid att många emigranter med namnet Fritz amerikaniserar sitt tyskklingande namn till FRED eller FREDERICK, Då söker vi väl på det, och upp kommer följande kort:

b2ap3_thumbnail_Frederick-William-Swanberg-WWI.JPG

FREDERICK WILLIAM SWANBERG. Hmmmm, rätt födelsedag men alldeles fel efternamn. Och inte lägger man väl själv till ett förnamn? Var kommer William ifrån? Nej, detta är nog också en återvändsgränd ...  eller? SWANBERG! Var det inte så Evelina (här ovan) hette som flicka? Raskt tillbaka till folkräkningen 1900. Bland alla svenskar i Chicago återfinns följande familjegrupp:

b2ap3_thumbnail_Mary-Swanberg-1900.JPG

Här är de ju, nästan hela familjen! Modern kallas MARY SWANBERG, födelsetiden stämmer och hon står som änka. Hon har fött 7 barn, som alla lever. Fem bor fortfarande hemma: Ceila (Cecilia), Clara, Fred och Albert (Algot). Ett sjunde barn, Charlie, har fötts i Chicago några år efter ankomsten. Familjemedlemmarnas namnförändringar är logiska, man har ju ambitionen att bli amerikan så fort som möjligt och det går kanske bättre med ett icke avvikande förnamn. Maria blir MARY, Cecilia blir CEILA, Edla blir EDNA, Fritz blir FRED och Algot blir ALBERT.   

Men hur kan en SVEN SVENSSON förvandlas till OSCAR SWANBERG? Min teori är att han först har försökt med SWAN SWANSON, men inte varit nöjd med denna upprepning, som dessutom kan ha varit svår för honom själv och andra att uttala. Bättre då att skapa ett nytt efternamn som liknar SWANSON, varför inte SWANBERG? Och förnamnet då? Tja, så hette ju Sveriges och Norges konung, OSCAR II. Det kan aldrig vara fel ...

Fyra av barnen har jag hittat i Illinois dödregister. Förutom Evelina/Lena, även Fritz/Frederick, Cecilia och Edla/Edna. Vid samtliga tillfällen kallas fadern OSCAR SWANBERG, medan modern får fyra olika namn:

MARIA ANDERSON

MARY NIELSON

MARY PIKENELLY

MARY PIKNOLL

Det är alldeles uppenbart att det är mormors gamla vackra släktnamn, PICULELL, som spökar när ättlingarna skall förse myndigheterna med uppgifter till dödsattesterna. Roligt att skåda, ehuru felaktigt!

Hur gick det då för stackars Sven Svensson, alias Oscar Swanberg? Illa, illa! Han måste ju ha avlidit före 1900, eftersom frun då står som änka. Dödsnotisen återfinns i ett register för Cook County, d.v.s. Chicago:

b2ap3_thumbnail_Oscar-Swanberg-1898.JPG

Varför dör han då i så unga år? Chicago Tribune, den stora dagstidningen, vet svaret:

b2ap3_thumbnail_Murder.JPG

Skjuten till döds av en affärsidkare efter ett gräl, som handlade om att Oscar Swanbergs son skulle ha snattat cigarrer. Så gick det till i Chicago 1898, och så går det uppenbarligen till fortfarande ...  (2nd amendment)

Titelbilden är tagen på Ellis Island och visar immigranter, som grillas av myndigheterna inför insläppet i det nya landet. Då som nu ... Här kan många nya namnversioner ha uppstått, antingen genom missförstånd och felstavningar eller genom att Sven Svensson och hans gelikar under överfarten kan ha hunnit fundera på ett nytt amerikanskt namn. 

Nytt land - nytt namn!

 

Mer av denna vara, amerikanska källor och tips om hur man använder dem, hittar du i Anna-Lena Hultmans och min nya bok: EMIGRANTFORSKA PÅ NÄTET, som planeras utkomma i maj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

 • Rolf Berntzen
  Rolf Berntzen onsdag, 15 februari 2017

  Hej Ted.
  Mycket givande hur man kan komma tillrätta med det som de flesta stöter på. Jag själv har en familj som under åren 1901 till 1904 i olika omgångar reser till N. Amerika, läs USA. Har Arkivdigital och kan där gå igenom polisen i Göteborgs listor över de som åkt ut därifrån. Vilket kan vara den naturliga vägen om man kommer från Värmland. Men icke. Så provar jag Digitalarkivet och utresa från Kristiania/Oslo. Och mycket riktigt finner jag en son och dennes syster. Men redan där har systerns namn blivit fel. Det står att de har Minnesota som mål.
  Men nu har jag en fråga. De använder sig av en agent - Rasch. Finns det någon väg att komma fram till vem han är och eventuella handlingar efter honom.

 • Marius Hellerud
  Marius Hellerud tisdag, 14 februari 2017

  ...og så klarte jeg å feilskrive navnet selv også. Philip heter han jo! :D

 • Marius Hellerud
  Marius Hellerud tisdag, 14 februari 2017

  Er ikke dette med at nye navn oppstod/gamle ble forandret akkurat på Ellis Island bare en veldig seiglivet myte?

  Dick Eastman skrev om fenomenet i sin "Eastman's Online Genealogy Newsletter" (www.eogn.com) under tittelen "Why Your Family Name Was Not Changed at Ellis Island" den 13. oktober 2016 med henvisning til en artikkel av Phillip Sutton fra 2013, publisert på sidene til the New York Public Library. Her er en lenke: https://www.nypl.org/blog/2013/07/02/name-changes-ellis-island#.V_6ZRRHho3k.facebook

  Artikkelen virker, i hvert fall i mine øyne, å være både seriøs og vel underbygget. Derimot kan man jo ha valgt å forandre navnet sitt både før avreise, og – ikke minst – i møtet med det amerikanske samfunnet.

  Vennlig hilsen fra
  Marius Hellerud

 • Per Ekelund
  Per Ekelund måndag, 13 februari 2017

  Chicago 1898, Malmö 2017, utan amendments,,,

 • Chris (Kerstin) Bingefors
  Chris (Kerstin) Bingefors måndag, 13 februari 2017

  Och i den utmärkta databasen "Homicide in Chicago" hittar man fallet, 12 års fängelse i Joliet för mördaren. http://homicide.northwestern.edu/database/2211/?page=Object%20id%20#28

 • logga in först för att lämna en kommentar