By Eva Johansson den 8 juli 2023
Kategori: Rötterbloggen

Med arkiven som källa

Ska du skriva en släktbok? Kanske funderar du på hur du ska utforma den och vad du ska ta med. Om du ska göra en ren faktabok eller dramatisera?

Ett inspirerande föredrag finns i Riksarkivets Youtubekanal där arkivarien Petra Nyberg berättar om hur hon gjorde med sin bok "Missgärningar" (Lava förlag 2021). Boken handlar om en kvinna som blev mördad på uppdrag av kvinnans make och hans nya flickvän. Det här hände i Skåne 1849 och skilsmässa var inte aktuellt.
I boken får vi veta bakgrunden till mordet och vad som hände sedan. Vi får en fyllig bild av de inblandade familjerna. Författaren väver in detta i en nutida historia och tillbakablickar till mitten av 1900-talet. Den äldre berättelsen bygger på ett verkligt fall som Petra Nyberg hittat i arkiven och gjort en dramadokumentär om.

Det gillar jag.

Utsnitt från husförhörslängden med anteckning om vad som hände med anstiftaren till mordet. Boken inleds med ett avsnitt om avrättningen. Bildkälla: Arkiv Digital. Till höger Petra Nybergs bok.

Det här är en mycket läsvärd bok och som jag tror kan vara en bra inspiration, inte minst tillsammans med föredraget om att använda arkiven som källa till ditt skrivande. I föredraget berättar Petra Nyberg om vilka primärkällor och sekundärkällor hon använt, hur hon hittat dem och hur hon använt dem. Hon ger också bra tips på hur man hittar användbar information för att få en bakgrund till den historia man vill berätta.

"Allt finns i arkiven!" säger Petra Nyberg i sitt föredrag och det håller jag verkligen med om. Våra arkiv är fantastiska källor till information.

Nu på måndag den 10 juli ska jag hålla ett föredrag om att skriva släktbok. Det är en del av Västmanlands Släktforskarvecka som ordnas av släktforskarföreningarna här i Västerås med omnejd i år.

Ta gärna en titt på resten av Riksarkivets Youtubekanal, där förmedlas mycket kunskap.

Leave Comments