Konkordia-damen

Konkordia-damen

Nu är den här, SVERIGES DÖDBOK version 6, det ultimata verktyget och hjälpmedlet för alla släktforskare i detta land, såväl som för svenskättlingar i USA och annorstädes. Miljontals människor har genom åren haft en oerhörd nytta av Sveriges dödbok, inte bara släktforskare utan också myndigheter, arkiv, bibliotek, advokatkontor, banker, tidningsredaktioner, kyrkogårdsförvaltningar och många andra.

De två första versionerna av Sveriges dödbok skapades av Carl Szabad, som sedan dess har varit med på tåget hela vägen. Utan hans flinka fingrar och flitiga "tvättande" av databaserna, hade inte heller den nu föreliggande versionen sett dagens ljus. Så tack, Carl, både för den ursprungliga idén och för 15 års oförtröttligt arbete med de nya versionerna!

En annan omistlig person i detta sammanhang har varit Anna-Lena Hultman från Hössna vid Ulricehamn, som i över 10 år har varit förbundets handgångna assistent och projektledare. Utan hennes smått otroliga organisationsförmåga, extrema noggrannhet och aldrig sviktande entusiasm hade vi fått leva utan de senaste fyra versionerna av Sveriges dödbok, de där bidragen från det vildvuxna projektet NAMN ÅT DE DÖDA successivt presenterades. Allt sedan detta projekt drogs igång, jag tror att det var 2004, har Anna-Lena varit "värdinna" för detsamma, skapat och skött "adoptionsfunktionen", strukturerat excerperingen, skött kontakterna med alla dem som medverkat, föreningar och arkiv så väl som privatpersoner, rättat och snyggat till det inkomna materialet, bistått med råd och dåd samt letat rätt på alternativa källor i de fall där sekretessregler eller motsträviga arkiv satt käppar i hjulet.

I kanske 30 år har jag känt Anna-Lena, till att börja med bara som någon man stötte på vid släktforskardagar och liknande evenmang, men så småningom också i sammanhang som på olika sätt handlade om Emigration, enkannerligen den till USA, ett gemensamt intresse. Redan tidigt upptäckte jag hennes fenomenala kapacitet och totala oräddhet när det gällde att närma sig datorer och databaser. När jag själv skyggade för alla funktionsknappar som man måste kunna, för att inte tala om den förfärliga tiden med MS-dos-kodning, kastade hon sig med dödsförakt in i detta och blev oslagbar när det gällde att "rädda" och "migrera" annars förlorade databaser. Utan Anna-Lenas brandkårsutryckningar hade till exempel mycket av det material som genom åren sammanbragts av det nu insomnade Emigrantinstitutet i Växjö gått förlorat.

Redan för ett 20-tal år sedan, och efter att ha iaktagit hennes förmåga vid datorerna, skojade jag med Anna-Lena om att "när jag blir förbundsordförande, anställer jag dig". Och så blev det! Förutom arbetet med Sveriges dödbok fick Anna-Lena ta sig an många andra projekt och verksamheter i förbundets regi, t.ex. den utmärkta EMIBAS-skivan (som vi så hett önskar kunde få sig en ny uppdaterad version på CD), GRAVSTENSINVENTERINGEN, PORTRÄTTFYND, EMIGRANTFORUM och mycket annat. Även det stundtals rätt spretiga ANBYTARFORUM hade hon under flera år ansvar för, liksom sekreterarsysslan vid Riksstämman. Dessutom har hon varit en flitig föreläsare, kursledare och inspiratör, stått i förbundets monter vid snart sagt alla släktforskardagar och mycket, mycket annat!

En klippa!

Nu har denna klippa gått i pension och ägnar idag mycket av sin tid åt den egna forskarstugan, KONKORDIAHUSET, i Hössna, men även åt sitt stora intresse; EMIGRANTFORSKNING. Redan från starten var hon aktiv i SWEDGENTOUR, förbundets satsning på svenskättade släktforskare i USA, som hon sedermera tagit över på privat basis tillsammans med fyra andra entusiaster. Synnerligen aktiv är hon också i Ulricehamnsbygdens släktforskarförening och i snart sagt alla andra sammanhang som berör släkt- och emigrantforskning, bygdehistoria och böcker!

Tack, Anna-Lena, för dina fantastiska insatser och för ditt goda humör och stora generositet!

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Sol, sommar, en spinnrock och 20kg böcker
I väntan på Karlstad
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild