Hit med ett bra projekt!

Hit med ett bra projekt!

I förra veckan besökte jag Swedish Genealogical Society i St Paul, Minnesota, en mycket aktiv del av Minnesota Genealogical Society. Egentligen var det ett alldeles privat besök, men eftersom jag skrivit i förväg och anmält min ankomst, och eftersom jag måhända är en smula  känd i dessa sammanhang, hade det samlats ett tiotal intresserade aktiva styrelsemedlemmar m.fl. till en pratstund vid kaffebordet.  

De närvarande lovprisade våra svenska CD-skivor; Sveriges Dödbok, Befolkningsskivorna, Begravda i Sverige o.s.v. och ville veta mer om deras tillkomst, historien bakom dem, råmaterialet, hur mycket frivillighet som behövts och om hur vi lyckats hitta och motivera alla volontärer. Man ville också veta vilka ytterligare produkter och projekt som kunde förväntas. Glädjen blev stor när jag kunde berätta om den nya perioden (1860-1900) i Sveriges dödbok, Sveriges befolkning 1910 samt om nya Rotemannen, den framtida Sveriges befolkning 1930 och om flera andra befintliga och tillkommande databaser. 

Så kom samtalet in på vad de själva skulle kunna tänkas bidra med. Under många år hade de, kanske med en smula avund, betraktat den svenska kreativiteten och fliten kring nya databaser och register och nu letade man efter ett lagom stort projekt att själva sätta tänderna i. Ett projekt som skulle vara användbart för släktforskare både i Sverige och i USA. Jag svävade inte på målet när jag genast kastade fram förslaget MARRIAGE INDEX (Vigselregister) för hela Minnesota. Ett sådant finns visserligen redan, bl.a. hos Familysearch.org [Minnesota, marriages, 1849-1950] men är långtifrån fullständigt. Hennepin county med den stora staden Minneapolis har visserligen indexerats och finns med, men den ur svensk synvinkel kanske än viktigare huvudstaden St Paul (Ramsey county) dit så många svenskar emigrerade, saknas helt. Detta county är särskilt viktigt, eftersom ogifta kvinnliga emigranter ofta lockades just dit för att arbeta som hembiträden, kokerskor och "nannies" i privata hem. För att kunna hitta dessa kvinnor i folkräkningar och annat material är det nödvändigt att veta vad de så småningom kom att heta som gifta. Det är nästan bara de tilltänkta vigselregistren som skulle kunna leverera just den vitala informationen. 

I Salt Lake City finns visserligen ett material som verkar lovande: Marriage indexes, 1850-1917; marriage records, 1850-1916, Minnesota. District Court (Ramsey County) men endast på mikrofilmsrullar. Man får hoppas att dessa och liknande arkivserier snarast blir digitaliserade eftersom mikrofilmer knappast längre kan sägas vara gångbara. Men som basmaterial för ett indexeringsprojekt fungerar de givetvis.

b2ap3_thumbnail_The-Marriage-Act.jpgb2ap3_thumbnail_The-Marriage-Act.jpg

I detta sammanhang kan det vara värt att notera att MARRIAGES LICENSES och MARRIAGE APPLICATIONS (ibland kallade ”Marriage Acts”) är två helt olika ting. De förstnämnda är mycket snåla med information medan de senare kan vara en veritabel guldgruva. Förutom namn och ålder på kontrahenterna brukar det finnas uppgifter om födelseort, yrke, adress, bådas föräldrars namn och en hel del annat. Det är naturligtvis företrädesvis dessa dokument som vid eventuella projekt kring Vigselregister i staten Minnesota och annorstädes bör användas. Ofta förvaras dessa tidiga volymer ute på respektive countys courthouse, vilket säkert kan inspirera lokala släktforskare till stordåd. Liksom fallet var och är med projektet Namn åt de döda här i Sverige.

 

Länktips: http://sgsmn.org/Swedish_Genealogical_Society_of_MN/Home.htmlMinnesota Genealogical Society 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

"Susc.", "NB", "bou", "s. d."
Lättsamma lästips
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild