Grälla slott och mystiska damer

Grälla slott och mystiska damer

Minsann, tog vi oss inte äntligen till Portugal, hustrun och jag. Detta land har funnits på vår ”platser-att-besöka-innan-du-dör-lista” i flera decennier, men aldrig kommit längre än till själva tanken. Tills nu … En kraftigt rabatterad rundresa med hyrbil och förbokade hotell i Lissabon, Peniche och Oporto fångade vårt intresse och gav tanken vingar. 

Fyra palats om dagen är bra för magen, bukar jag entusiastiskt utropa inför varje utlandsresa, särskilt när vi rör oss i England, Danmark, Tyskland och Centraleuropa. Är man fascinerad av historia och Europas kungahus så är man. Den hårt prövade hustrun brukar krokna redan efter två, men följer ändå tappert med genom de pråliga salarna och lyssnar till makens ändlösa föreläsningar om hur den och den är släkt. 

Särskilt besvärligt är det givetvis med alla dessa dynastier, där de gifter sig kors och tvärs, kusiner och sysslingar med varandra, och allra värst är det just i Portugal och med ätten Braganza. Denna familjs ovana att, generation efter generation, gifta bort prinsessor med sina farbröder, till och med en stackars prins med hans dubbelt så gamla moster, han 15, hon 30, skapar förskjutna relationer och bisarra släktskapsförhållanden. 

Av hittills besökta slott kan nämnas Palacio Nacional da AJUDA i Lissabon, Palacio Nacional de QUELUZ - Portugals svar på Versailles, Palacio da PENA i Sintra – det fantasifulla men aningen grälla slottet högt uppe på berget (bild ovan) och Palacio Nacional MAFRA, storvulet och otrivsamt. 

Förutom alla påkostade interiörer är det naturligtvis porträtten som allra mest fascinerar en historiker och kunganörd. Från väggarna blickar de ut över oss, Maria I, Joao VI, Pedro I, Maria da Gloria, Ferdinand II, Pedro V, Luiz, Maria Pia, Carlos, Amelie, Manuel II och alla de andra. Jag känner dem alla, både till namn och till utseende. Men så står jag där och stirrar på ett bekant ansikte, en mystisk dam, som jag i förstone inte kan placera. Vem, vem???

b2ap3_thumbnail_Josefina.jpgb2ap3_thumbnail_Josefina.jpg

Jag böjer mig ner för att se om namnet möjligen står på själva ramen, och det gör det ju:

Rainha da Suécia

 

Så står det faktiskt, och då vet jag precis vem det måste vara. Drottning Josefina av Sverige, född Prinsessa av Lecuhtenberg och sedan 1823 gift med Konung Oscar I. Men varför hänger hon här? Vilka förbindelser har det protestantiska svenska kungahuset med det ärkekatolska portugisiska? Flera, faktiskt!

Josefinas lillasyster Amalia av Leuchtenberg gifte sig med Kejsaren av Brasilien, tillika Konung av Portugal, änkemannen Pedro I (IV), medan lillebror August av Leuchtenberg äktade Pedros dotter ur första äktenskapet, Maria (II) da Gloria, regerande drottning av Portugal. Båda äktenskapen blev korta, det senare extremt så, två månader, varefter stackars Maria da Gloria, för dynastins överlevnad tvangs att raskt gifta om sig, denna gång med Ferdinand av Sachsen-Coburg och Gotha (samma ätt som Prinsessan Sibylla), kusin till både Drottning Victoria av England och hennes Albert. Det var efter Kejsarinnan Amalias död, som hennes kvarlåtenskap, inklusive porslin, juveler och tiaror, kom att hamna hos storasyster i Sverige. Och det var till minne av denna tidiga Brasilianska förbindelse som vårt nuvarande kungapar, som också representerar en svensk-brasiliansk länk, gav sin yngsta dotter just dessa namn; Amelie Josephine. 

Men det finns fler förbindelser mellan de svenska och portugisiska kungahusen. Prins Johann Georg av Hohenzollern, gift med Prinsessan Birgitta och gemenligen kallad Hansi, härstammar på två sätt från Drottning Maria da Gloria och Kung Ferdinand II. Jo, han fick kalla sig Kung, trots att det egentligen var Maria som bestämde var skåpet skulle stå. Deras dotter Maria Anna av Portugal/Sachsen var Hansis morfars mor och deras dotter Antonia av Portugal/Hohenzollern hans farfars mor. Vidare var Hansis faster, Auguste Victoria av Hohenzollern, gift med Portugals siste Kung, Manuel II. 

Josefinas och Amalias farmor var för övrigt barnbarn till Kejsarinnan Josephine av Frankrike, Napoleons första hustru. Men före Josephine var Napoleon faktiskt förlovad med sin svägerska, Désirée Clary, som efter att ha blivit dumpad av Napoleon gifte sig med en viss Marskalk, Jean Baptiste Bernadotte, och kom att bli anmoder till hela det svenska kungahuset, hela det norska och delar av de danska, belgiska och luxemburgiska härskarhusen. När Napoleon så småningom såg sig tvungen att skilja sig från Josephine för att kunna gifta om sig och få en arvinge, föll valet på Ärkehertiginnan Marie Luise av Österrike, dotter till Kejsar Franz I. Marie Luise hade en yngre syster, Ärkehertiginnan Leopoldine, som utvandrade till Brasilien för att gifta sig med den blivande Kejsar Pedro I. Deras dotter var den ovan nämnda Maria da Gloria som gifte sig med August av Leuchtenberg, bror till Kejsar Pedros andra hustru Amalia och till svenska drottning Josefina. 

Hängde ni med?

Eller har ni också kroknat för längesen…?

************************************

Ps:  Glöm inte att titta på VEM TROR DU ATT DU ÄR? I kväll är det säsongstart med Tomas Ledin som huvudperson. Ett spännande avsnitt med en hel del nutidshistoria. Lägg särskilt märke till den korta sekvens då jag för ett ögonblick också får utöva mitt ordinarie yrke ...

b2ap3_thumbnail_Tomas-Ledin.jpgb2ap3_thumbnail_Tomas-Ledin.jpg

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Världens bästa släktforskningsland
I skogens skafferi
 

Kommentarer 1

Carin Olofsson den måndag, 24 augusti 2015 15:42

Bakgrunden till hur de Leuchtenbergska juvelerna från Brasilien kommit till Sverige berättades det om i den danska dokumentären "De kongelige juveler". Om jag minns rätt så berodde det på att dronning Ingrid fick några av dem med sig till Danmark när hon gifte sig. De intervjuade även Drottning Silvia om de juveler som blev kvar i Sverige. Väldigt intressant program. Tyvärr finns det inte längre att se på dr.dk.

Bakgrunden till hur de Leuchtenbergska juvelerna från Brasilien kommit till Sverige berättades det om i den danska dokumentären "De kongelige juveler". Om jag minns rätt så berodde det på att dronning Ingrid fick några av dem med sig till Danmark när hon gifte sig. De intervjuade även Drottning Silvia om de juveler som blev kvar i Sverige. Väldigt intressant program. Tyvärr finns det inte längre att se på dr.dk.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
16 april 2024

Captcha bild