Från gästabud till bankett, och så lite lunch också

Årets Släktforskardagar i Nyköping kommer allt närmare. Sista helgen i augusti samlas utställare, föreläsare och, förhoppningsvis, ett antal släktforsknings- och kulturintresserade personer på Rosvalla här i Nyköping. De allra flesta av oss behöver nog äta någonting under dagen och de som besökt tidigare Släktforskar vet att kön till restaurangen kan bli lång. De som har förbeställt lunchbiljett har förtur i kön och får därmed extra tid att hinna med en föreläsning till eller något annat spännande släktforskarmöte. Så visst ska du förbeställa lunchen? Det kan du göra fram till den 10 augusti. Restaurang Courtside erbjuder dagens. Om du behöver specialkost eller är vegetarian bör du förbeställa så att du får mat som passar dina behov. Det finns också en restaurang vid Bowlinghallen samt även ett café med enklare tilltugg inne i utställningshallen.

b2ap3_thumbnail_Rosvalla5.jpgb2ap3_thumbnail_Rosvalla5.jpgRosvalla en något mulen junikväll.

Mat erbjuds också på lördagskvällen vid banketten på Sunlight. Då uppträder Daniel Ganesh Lindqvist. Daniel, som är uppvuxen i kustpärlan Oxelösund, är en fantastisk sångare som har uppträtt på Londons musikalscen och även på Göteborgsoperan. Förutom denna förträffliga underhållning torde även kvällens meny locka: till förrätt serveras laxtartar med löjrom och gräddfil, huvudrätten utgörs av Tournedos Rossini med potatisgratäng och rödvinssås och kvällen avslutas med kaffe eller te och Sunlightchoklad.

Förhoppningsvis blir både helgens luncher och lördagens bankett trivsamma tillställningar och betydligt gästvänligare än en middag i Nyköping för snart 700 år sedan. Det är förstås Nyköpings gästabud jag menar; detta olyckliga och bloddrypande slut på maktkampen mellan Magnus Ladulås tre söner. Nog är det för de flesta av oss svårt att föreställa sig att vara så gramse på sin familj för något så förgängligt som makt, men Birger, Erik och Valdemar hade kanske varit lika osams om arvet gällt ett litet torp. Nyköpingskännaren Göran Hedin har fördjupat sig i denna medeltida brödrakamp och den roll Nyköpingshus har spelat i den svenska historien. Hans föredrag lär vara fyllt med dramatiska och till viss del tragiska historier. Själv hade jag inte velat vistas på slottet våren 1634...

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Bortom det skrivna ordet
TVÄRS GENOM KLOTET

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 2

Martin Nordling den fredag, 07 augusti 2015 18:43

"Själv hade jag inte velat vistas på slottet våren 1634..."Vad hände då? Nyköpings gästabud ägde rum i december 1317 och de två hertigarna dog någon gång efter 18 januari 1318 (när de upprättade sitt testamente).

"Själv hade jag inte velat vistas på slottet våren 1634..."Vad hände då? Nyköpings gästabud ägde rum i december 1317 och de två hertigarna dog någon gång efter 18 januari 1318 (när de upprättade sitt testamente).
Camilla Eriksson den lördag, 08 augusti 2015 08:30

Det hände ingenting. Det var problemet.

Det hände ingenting. Det var problemet.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
25 april 2024

Captcha bild