Fantastiska förteckningar för faktatörstande flitiga forskare

Fantastiska förteckningar för faktatörstande flitiga forskare

På släktforskardagarna får man hålla hårt i plånboken så att man inte köper med sig allt för många böcker. De får ju ändå inte plats i de gravt belamrade bokhyllorna därhemma. Men något litet undantag från inköpsstoppet får man väl ändå unna sig ... I Släktforskarförbundets monter gick mina ögon till den allra minsta produkten, en litet häfte med namnet Släktforskarens lilla Faktabok. Jag slöbläddrade lite, efter en stund mera ivrigt och femtio pix (mässpris) senare var den min ...

Ja, ni hörde rätt: Ynka 59 kronor kostar denna sanslöst innehållsrika pärla till bok i Rötterbokhandeln. Sprängfylld med allmänbildning, statistik och tabeller. I en vecka har den nu varit min och jag läser i den varje dag, bläddrar, jämför och hittar hela tiden ny kunskap och ny inspiration. Vad kan man då läsa om i Släktforskarens lilla Faktabok? Här ett axplock:

  • Antal barn per kvinna 1751-1965
  • Flerbarnsfödslar 1871-1965
  • Svenska städer - invånare 1800-1967
  • Konsumentprisindex 1290-2006
  • Avrättade i Sverige 1791-1810
  • Sjukdomsbegrepp genom tiderna
  • Svenska namn genom tiderna
  • Svenska landvinningar och förluster 1595-1903
  • Sveriges ärkebiskopar 1164-2016
  • Husdjursbeståndet under 150 år
  • Männens längd  1841-1998
  • Sveriges statsministrar 1876-2016
  • Svenska historiska yrken
  • Årtal för släktforskare
  • Svensk-engelsk ordlista (med släktforskningsanknytning)

Allt (nästan) är intressant och vitalt. För er som brukar hitta på frågor till tipspromenader och frågesporter är detta givetvis en guldgruva, men även i studiecirklar, klassrum och inför middagsbjudningar kan den säkert komma till användning. Särskilt spännande är kanske avdelningen Årtal för släktforskare, som kan sägas vara en historiebok i miniatyr, krig, lagar, kyrkohistoria, häxprocesser, skolförhållanden, väder, nödår och folkbokföring - det mesta finns med.

Själv har jag varit en "kalenderbitare" så länge jag kan minnas. I alla tider har jag samlat på almanackor, faktakalendrar och årsböcker och metodiskt plöjt mig igenom dem. Möjligen hoppade jag över idrottssidor och börsnoteringar, men allt annat slank med. På hyllorna trängs decennier och århundraden av Den Svenska Almanackan, Almanack för alla, Almanach de Gotha, När - Var - Hur, Faktakalendern och många andra liknande produkter. Bland alla dessa vördnadsbjudande serier försvarar Släktforskarens lilla Faktabok sin plats med heder! Vem är det då som ligger bakom denna pigga uppkomling?

b2ap3_thumbnail_Mikael-Hoffsten_20160828-201746_1.jpgb2ap3_thumbnail_Mikael-Hoffsten_20160828-201746_1.jpg

Mikael Hoffsten heter han och arbetar till vardags mest med siffror - föga förvånande - på Släktforskarförbundets kansli i Solna.

Well done, Mikael! 

Ps:

Gör som jag! Köp en hel bunt - ett dussin eller så - av Släktforskarens lilla Faktabok, slå in dem i glansigt papper och förse dem med vackra, krusade band. Lägg sedan högen i "presentskåpet". En vacker dag är du bjuden på fest och i stället för att hasta iväg efter tulpanerna eller den där asken med Alladin eller After Eight (som ingen vill ha) plockar du helt lugnt fram det färdiga bokpaketet. Annorlunda! Fungerar varje gång! Succé!

Pps:

Det finns en skröna från Edinburgh om ett paket After Eight, som nu i över ett decennium har vandrat runt, oöppnat, från middagsbjudning till middagsbjudning. Man kan inte komma tomhänt, alltså får det bli lite choklad. Värdinnan tackar och ler och tar emot, och placerar gåvan i sitt presentskåp. När hon sedan själv blir bortbjuden tar hon med sig det oönskade paketet och proceduren upprepas. Det sägs att en och samma värdinna kunnat räkna hem mintkakorna FYRA gånger under dessa tio år. Ett evigt kretslopp.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Varför hittar jag inte min emigrerade släkting?
Den fattiga i backstugan
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 mars 2024

Captcha bild