En bedrövad änkas bön

Mängder av levnadsöden göms i ännu ej digitaliserat material. Intagningshandlingarna för S:ta Anna hospital I Nyköping, vilka förvaras på landsarkivet i Uppsala, är ofta hjärtslitande brev där anhöriga till de sinnessjuka beskrev sin släktings sinnestillstånd och uppförande samt vilka umbäranden vården av den sjuka innebar för familjen.

Idag är Skavsta i Nicolai socken utanför Nyköping mest känt som en flygplats. Vid 1700-talets början fanns här två gårdar vars invånare gav mig åtskilliga huvudbryn som nybakad släktforskare. Båda bönderna i Skavsta hette nämligen Anders Olofsson och hade barn i ungefär samma ålder. Eftersom namnfantasin i den här delen av Södermanland bäst kan beskrivas som bristfällig hette barnen dessutom ungefär likadant: Anders, Olof, Maria, Anna osv. Forskandet underlättades heller inte att jag inte observerade att "min" Anders Olofssons äldsta barn var ungefär jämnåriga med hans hustru, Elsa Eriksdotter. Förklaringen var förstås väldigt enkel: de var hans barn i ett tidigare gifte. Så småningom redde jag ut vilka barn som ingick i respektive familj och kunde även återfinna både Anders Olofssons och Elsa Eriksdotters föräldrar. I Mordutredning anno 1710 beskrev jag mordet på Anders mor, Brita Jonsdotter, och hur hans vansinnige bror Jon först utpekades som moderns baneman. Då anade Anders Olofsson knappast att han 30 år senare skulle få en dotter som liksom sin farbror var från sina sinnen. Marina, döpt efter sin farfars mor, föddes ca 1741 - Nicolais födelsebok är under några år bristfälligt förd och hennes födelsenotis har ännu inte påträffats. Hon var Anders' trettonde barn och när hon föddes var den åldrige Anders Olofsson inte längre arbetsför. Från 1740 var han mantalsbefriad på grund av nedsatt syn och 1749 angavs han vara "mycket bräcklig och mest blind". Han avled 1753, ca 75 år gammal.

"Det haver den allrahögsta behagat att med vanvett och sinnesslöhet hemsöka min kära dotter Marina Andersdotter i Skavsta by, och i följe därav satt henne i den usla belägenhet, att hon på intet sätt kan bidraga till sin skötsel och kropps uppehälle, ej heller är jag hennes fattiga moder förmögen mer, min anletes svett att samla, än vad pass mitt liv behöver, efter jag inhyseshjon är, och dessutom nog kommit till mina år.
Alltså är min ödmjukaste bönfallan, det huldes hans höga nåde samma min dotter till någon fattigdel i detta länets hospital förhjälpa.

Allra ödmjukaste Elsa Eriksdotter. En saktbedrövad änka".

b2ap3_thumbnail_Bild-sid-52.jpgb2ap3_thumbnail_Bild-sid-52.jpg

"Att pigan i Skavsta Marina Andersdotter är så alldeles ifrån sina sinnen att hon, till sin föda och skötsel intet bidraga kan, och dess moder alldeles oförmögen henne att föda och klädas varder härmedels efter begäran intygat.

Nyköping den 8 januari 1763. Gustaf Christiernsson, vice pastor".

(S:ta Anna hospitalsarkiv, EII:4, Ansökningar och resolutioner angående inträde vid hospitalet 1751- 1770)

 

Denna ansökan avslogs men efter en ny ansökan intogs så Marina Andersdotter på hospitalet. Detta ledde till nya bekymmer för Elsa Eriksdotter. Marina var visserligen oförmögen att ta hand om sig själv men ändå en ung fertil kvinna.

b2ap3_thumbnail_Nykpings-Sankt-Nicolai-CI-3-1757-1814-Bild-57.jpgb2ap3_thumbnail_Nykpings-Sankt-Nicolai-CI-3-1757-1814-Bild-57.jpg

 Nyköpings Sankt Nicolai, CI:3. Bild från ArkivDigital

Marina födde 19 januari 1767 ett litet flickebarn som döptes efter mormor till Elsa. Lilla Elsa omhändertogs av sin äldre namne:
"Sedan fåkunniga pigan Marina Andersdotter uti Nyköpings hospital med spetalsdrängen Lars Jonsson avlat och uti januari månad 1767 framfött ett flickebarn, var jag såsom berörda pigas moder nödsakad taga barnet till mig, samt det med kläder, födo och skötsel, efter min ringa förmåga in till närvarande dag försett. Vad skulle jag hellre önska än vara av den förmögenhet, att jag hädanefter som hittills, besagda, av en olycklig moder framfödda barn, under mitt beskydd handhava och uppfostra kunde?

Jag understår mig icke, med vidlyftigt uppropande av min oförmögenhet härtill... nog av då i djupaste ödmjukhet anföras, att jag är en fattig änka, som till nödig födo och kläder icke annat haver, än, vad med mina händer uti en sjuklig ålder av 71 år, samt uti en efter bröd nog svår tid, kan förtjänas.
Jag anhåller därföre allra ödmjukast, det tänkes Eders Nåde av kristeligt medlidande så föranstaltas, att förberörda olyckliga barn måtte till allmosos undförande i Nyköpings hov-spettal bliva antaget, så länge och intill dess, det sig någorlunda födan förtjäna kan.Om barnet i anseende till dess späda ålder och i brist av nödig skötsel icke kan i hov-spettalet intagas, så vill jag icke undandraga mig, att det jämväl hädan efter under mitt beskydd hava"

 

Elsas bön hörsammades inte utan hon fick ta hand om sin lilla namne i nästan fyra år. Juldagen 1770 somnade den 71-åriga Elsa Eriksdotter in. Lill-Elsas vidare öden är okända.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

»Et spöke i thess hus både natt och dag»
Hjo, visst!

Relaterade inlägg

 

Kommentarer 8

Anders Berntsson den onsdag, 29 oktober 2014 09:15

Sinnessjukhusens material är verkligen en guldgruva för släktforskare. SVAR har ju digitaliserat en liten del av patientjournalerna för Gådeå sjukhus i Västernorrlands län och jag hoppas verkligen att de lägger ut fler volymer från det arkivet. Finns det fler sjukhusarkiv som är digitaliserade, eller åtminstone påbörjade?

Sinnessjukhusens material är verkligen en guldgruva för släktforskare. SVAR har ju digitaliserat en liten del av patientjournalerna för Gådeå sjukhus i Västernorrlands län och jag hoppas verkligen att de lägger ut fler volymer från det arkivet. Finns det fler sjukhusarkiv som är digitaliserade, eller åtminstone påbörjade?
Åke Wahlqvist den onsdag, 29 oktober 2014 09:28

Härligt att läsa dina blogginlägg Camilla!

Härligt att läsa dina blogginlägg Camilla!
Camilla Eriksson den onsdag, 29 oktober 2014 09:52

Det finns några hospitalsarkiv från södra Sverige på AD: Hviderup, Kristianstad, Landskrona, Lund, Malmö och Ystad.Jag var på ett förträffligt föredrag igår kväll där Anna-Karin Westerlund berättade om Vad man kan hitta på landsarkiven förutom kyrkböcker. Bland annat pratade hon om hospitalshandlingar och visade exempel på en intagningshandling.Det finns så oerhört mycket spännande material som ännu inte är digitaliserat. Jag beställer ibland fram material på måfå och en kommande blogg inför Sfd2015 kommer att handla om ett riktigt kuriöst arkivfynd som jag snubblade över vid ett besök på Riksarkivet för några år sedan. Det är då man verkligen känner sig som en detektiv!

Det finns några hospitalsarkiv från södra Sverige på AD: Hviderup, Kristianstad, Landskrona, Lund, Malmö och Ystad.Jag var på ett förträffligt föredrag igår kväll där Anna-Karin Westerlund berättade om [i][b]Vad man kan hitta på landsarkiven förutom kyrkböcker[/b][/i]. Bland annat pratade hon om hospitalshandlingar och visade exempel på en intagningshandling.Det finns så oerhört mycket spännande material som ännu inte är digitaliserat. Jag beställer ibland fram material på måfå och en kommande blogg inför Sfd2015 kommer att handla om ett riktigt kuriöst arkivfynd som jag snubblade över vid ett besök på Riksarkivet för några år sedan. Det är då man verkligen känner sig som en detektiv!
Anders Berntsson den onsdag, 29 oktober 2014 11:23

Jag tackar för tipsen, Camilla!Visst finns det oerhört mycket intressant material som ligger och ruvar i olika arkiv. Kyrkböcker i all ära, men de är ju inte oftast inte så uttömmande.

Jag tackar för tipsen, Camilla!Visst finns det oerhört mycket intressant material som ligger och ruvar i olika arkiv. Kyrkböcker i all ära, men de är ju inte oftast inte så uttömmande.
Johannes Öberg den onsdag, 29 oktober 2014 19:10

Fint skildrad historia. Spännande när konturerna av en 1700-talsmänniska blir så pass tydliga

Fint skildrad historia. Spännande när konturerna av en 1700-talsmänniska blir så pass tydliga :)
Camilla Eriksson den onsdag, 29 oktober 2014 19:39

Det passande inte riktigt in i bloggen men jag löste även frågan om Elsa Eriksdotters härkomst med hjälp av en sällan använd källa. I husförhörslängderna skiftade åldersuppgifterna så att hon angavs vara född mellan 1697 eller 1701. Jag misstänkte att hon var bördig från Råby-Rönö, närmare bestämt från Österby, och i Råby-Rönö AI:1 finns längder över nattvardsungdom bevarade för perioden 1706- 40. 1716 konfirmerades Elsa Eriksdotter från Österby med omdömet "wähl". Hon var årets mest lysande konfirmand Så glöm inte att undersöka om det finns konfirmationslängder!

Det passande inte riktigt in i bloggen men jag löste även frågan om Elsa Eriksdotters härkomst med hjälp av en sällan använd källa. I husförhörslängderna skiftade åldersuppgifterna så att hon angavs vara född mellan 1697 eller 1701. Jag misstänkte att hon var bördig från Råby-Rönö, närmare bestämt från Österby, och i Råby-Rönö AI:1 finns längder över nattvardsungdom bevarade för perioden 1706- 40. 1716 konfirmerades Elsa Eriksdotter från Österby med omdömet "wähl". Hon var årets mest lysande konfirmand :DSå glöm inte att undersöka om det finns konfirmationslängder!
Lars-Olov Eriksson den måndag, 10 november 2014 16:02

Vad är saktbedrövad ? Är det inte troligt att hon använt standardfrasen högst bedröfwad, men inte fått till det riktigt ?

Vad är [i]saktbedrövad[/i] ? Är det inte troligt att hon använt standardfrasen [i]högst bedröfwad[/i], men inte fått till det riktigt ?
Camilla Eriksson den måndag, 10 november 2014 21:50

Jag tror inte att det är Elsa själv som har skrivit brevet utan hon har säkerligen dikterat det för någon. Fast vem vet, kanske var hon skrivkunnig. Jag tycker vare sig att ordet före bedrövad börjar på ett h eller innehåller ett ö, men visst är det tänkbart att något fallit bort i texten. Tyvärr var det några år sedan jag läste hela texten senast och då var det fortfarande besvärligt att fota av sidor så jag har inte tillgång till något längre textavsnitt för att jämföra olika tecken

Jag tror inte att det är Elsa själv som har skrivit brevet utan hon har säkerligen dikterat det för någon. Fast vem vet, kanske var hon skrivkunnig. Jag tycker vare sig att ordet före bedrövad börjar på ett h eller innehåller ett ö, men visst är det tänkbart att något fallit bort i texten. Tyvärr var det några år sedan jag läste hela texten senast och då var det fortfarande besvärligt att fota av sidor så jag har inte tillgång till något längre textavsnitt för att jämföra olika tecken
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 april 2024

Captcha bild