Brenter, Brexit och Bremain

Brenter, Brexit och Bremain

Lugn, lugn! Rubriken till trots kommer denna blogg inte att bli ett enda smul politisk. Inte ett ord om EU, ingenting om nationalism, främlingsfientlighet eller inre och yttre marknader. Den kommer bara att handla om släktforskning och emigranter! 

Ingressbilden ovan visar Hvita Stiern-linjens resrutter 1912 - men den kan också i någon mån få representera huvudlinjen i svensk och nordisk emigration; Det mesta gick över England. Från Sverige handlade det mycket ofta om en trestegsraket: I Göteborg - Hull  II Med järnväg från Hull till Liverpool  III  Liverpool till New York eller någon av de andra hamnarna. Jag föreställer mig att även emigrationen från Danmark och Norge tog sig liknande uttryck, vilket innebär att miljontals emigranter faktiskt kom att vistas några dagar i det förenade kungariket innan de fortsatte mot Amerika. 

Ankomsten till Hull m.fl. platser finns faktiskt väl dokumenterad i en stor databas, bl.a. hos Ancestry, med namnet UK, Incoming Passenger Lists, 1878-1960. Denna BRENTER-databas är sökbar på allehanda sätt, men innehåller inte särskilt mycket information, i bästa fall följande;  

  • Name of passenger
  • Birth date or age
  • Arrival date
  • Port of departure
  • Port of arrival
  • Ports of voyage, if recorded
  • Vessel name
  • Shipping line, if recorded

Förvånansvärt få nordbor verkar finnas med i denna bas, i alla fall när det gäller dem som är på väg till Amerika. Däremot fungerar den bra för "återvändarna", för dem som ångrat sig och för dem som väljer att semestra hemma i ursprungslandet. Det finns också en tidigare period registrerad:  All England, Alien Arrivals, 1810-1811, 1826-1869.  Känns lite lustigt att vi fredliga nordbor beskrivs som "Aliens" men det får vi väl ta ...

Efter tågfärden västerut mot Liverpool skulle emigranten sedan ta sig vidare över den stora Oceanen. Här finns det också en sorts passagerarlistor - vi kan kalla dem BREXIT - för perioden 1890-1960. UK, Outward Passenger Lists, 1890-1960. Torftigt med uppgifter även här, men en lysande möjlighet för oss som försöker hitta de emigranter, som kanske tog en helt annan väg, som kanske arbetat i Danmark eller Tyskland några år innan de till sist tog klivet vidare till Amerika. Så här kan en sådan lista se ut. 

b2ap3_thumbnail_Outward.JPGb2ap3_thumbnail_Outward.JPG

Men av alla dessa miljoner emigranter, var det då inga som stannade kvar i kungariket? BREMAIN - så att säga. Ytterst få! Häpnadsväckande få! En och annan ilandfluten sjöman kanske, några affärsmän, skådespelare och lite högreståndsfolk. Men England tycks inte ha utövat någon större lockelse på 1800-talets och det tidiga 1900-talets nordbor. Här en liten tabell, som visar antalet personer födda i något av våra nordiska länder från 1851 till 1911. Uppgifterna är hämtade från Ancestrys register över Folkräkningarna i England (minus Skottland och Wales) vart tionde år och måste tas med en stor nypa salt. Registreringen är skakig och många är de som felaktigt registrerats som nordbor eftersom excerpisten inte förmått läsa så bra. Å andra sidan kanske lika många faktiska nordbor av enahanda skäl har missats.

b2ap3_thumbnail_Brenter.jpgb2ap3_thumbnail_Brenter.jpg

En nästan försumbar skara m.a.o. I alla fall i jämförelse med utvandringen till USA, Canada, Tyskland, Danmark och Australien. Men kanske att just din släkting, den där som du med ljus och lykta har sökt i Amerika och annorstädes, till sist hamnade i Storbritannien. Värt ett försök.

Fortsättning följer ...

 

 

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Bland bondfångare och lurendrejare
Fynd i gammal litteratur
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 mars 2024

Captcha bild