Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet Hus med föredrag

Björklingebygdens Släktforskarförening


18
apr
Månadsmöte

Tjust Släktforskarförening


18
apr
Karlstad - Släktforskar-Café

Värmlands Släktforskarförening


18
apr
Johannes Rudbeckius och hans ättlingar

Västerås Släktforskarklubb


18
apr

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

dodboken illu m gamlaI dagarna har NÅDD-projektet passerat 900-gränsen, det vill säga att vi nu har drygt 900 församlingar/kyrkobokföringsdistrikt/delar som är helt klara för nästa version av Sveriges Dödbok. Men 30 % är inte ens påbörjade och vi skulle vilja ha er hjälp för att få igång fler som hjälper till.

Det finns ett stort intresse

Intresset för att hjälpa till har varit stort och det är redan över 350 personer som registrerar, ett tydligt bevis på hur hjälpsamma släktforskare är. Och det är många föreningar som generöst delat med sig av sitt material och/eller hjälper till att registrera. Men den period vi registrerar nu (1860 - 1900) kräver betydligt mer tid och ibland även mer kunskap av våra registrerare än vad som krävts vid de tidigare versionerna, och för att inte nästa version ska ligga allt för långt bort i framtiden behöver vi ännu mer hjälp. Därför vill vi gärna att ni tar med de bifogade annonserna i er medlemstidning och på er hemsida.

Ladda ner annons A4 här!

Ladda ner annons A5 här!

Hjälp oss att samla in material

Det finns en stor arbetsmarknadsprojektgrupp i Årsta. De arbetar med uppdrag från olika håll - t ex vår gravstensinventering. De har även hjälpt till med NÅDDs tidigare versioner. Ett fåtal av dem är släktforskare, men alla har datavana. Om ni har material i pappersform från avskrivna dödböcker kan de hjälpa oss att registrera det för NÅDD. Även om materialet inte skulle innehålla alla de uppgifter vi vill ha med till Dödboken kan det ändå vara ett fint grundmaterial att utgå ifrån och komplettera. Så har ni material liggande i någon form är vi intresserade! Ibland finns det avskrifter av kyrkböcker på arkiv och bibliotek; känner ni till något sådant från den aktuella perioden, vill vi gärna ha tips.

Läs mer om hur du kan hjälpa till här!

Slutligen vill vi passa på att rikta ett stort tack till alla de föreningar som redan hjälper till i projektet och önska er alla en Glad Påsk!

Kontakt:

Viktoria Jonasson, projektledare för Namn åt de döda

e-post: dodbok@genealogi.se