Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

gravstensinventeringSveriges Släktforskarförbunds databas Gravstensinventeringen växer kontinuerligt med hjälp av ideella krafter inom släktforskarrörelsen. Databasen omfattar för närvarande över 250 000 gravstenar och mer än dubbelt så många personer. I släktforskarnas inventeringsarbete är självfallet stöd från och ett gott förhållande till kyrkogårdsförvaltningarna av stor vikt.

Släktforskarförbundet har full förståelse för att gravstenar, för vilka gravrätten gått ut, kan behöva tas bort. Det är emellertid sorgligt om detta görs utan att det kulturarv som gravstenarna representerar tas till vara.

I informationsbladet Observera nr 2 2013 uppmanade Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation förvaltningarna att dokumentera återtagna gravstenar och skicka in uppgifterna till Släktforskarförbundet. Förbundet måste tyvärr konstatera att denna rekommendation inte fått nämnvärt genomslag. Många berörda förvaltningar har visat sig sakna kännedom om rekommendationen. Dessutom har det förekommit att personer som fotograferat gravstenar inom ramen för inventeringsprojektet bemötts otrevligt av kyrkogårdspersonal.

Sveriges Släktforskarförbund vädjar mot denna bakgrund till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation att på nytt uppmana berörda förvaltningar att stödja och medverka i den kulturhistoriskt betydelsefulla insats som gravstensinventeringen utgör. Förbundet ser således fram emot att förvaltningarna tillställer förbundet uppgifter om redan fotograferade och dokumenterade gravstenar samt i fortsättningen regelbundet gör detsamma i samband med borttagande av stenar.