ÄttelÄgg påsk-quiz

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
28 mars 2024
När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

28
mar
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


02
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


02
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


02
apr

03
apr
Workshop Att tolka gammal text

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


03
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


03
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


03
apr
Sveriges första länssjukhus

Skövde Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

10003482 detaljFör dig som inte lyckats hitta församlingen föräldrarna till ett fött barn varit upptagna i kan förteckningarna över barn födda på ortens barnbördshus (BB) ta dig vidare i forskningen. Annika Gylling, aktiv i Blekinge släktforskarförening och engagerad i flera registreringsprojekt har därför skapat lokala förteckningar som hon hoppas ska hjälpa släktforskare att hitta nyckeln till en annars svårlöst gåta.

I vilken församling?

Annika Gylling har gått igenom SCB-utdragen för åren 1904-1920 över vilka som föddes på Karlskrona och Karlshamns BB och har utifrån materialet upprättat ett par förteckningar som ska göra det lättare för släktforskare att hitta var barnet och dess föräldrar varit kyrkobokförda.

annika gylling- När man söker till exempel Sveriges Befolkning 1970, 1980 eller 1990, kan det stå att en person var född i Karlskrona stadsförsamling eller Karlshamn. Men går man sedan in i födelseboken för församlingarna är det inte säkert att man hittar barnet. Alla tänker kanske inte på att det föddes på ett BB och inte nödvändigtvis i den socken/församling där det sedan upptas, säger Annika Gylling.

Hon konstaterar att alla släktforskare kanske inte har tillgång till SCB-utdragen via SVAR:s hemsida, och i dessa utdrag står det till vilken församling attesten om att barnet blivit fött skickats, vilket inte bara besvarar frågan om var någonstans barnet skrivs, utan även var föräldrarna är skrivna.

- Via dessa förteckningar får man en hänvisning till vilken församling som föräldrarna är bokförda och via födelseboken kan man sedan få en hänvisning till församlingsbokens sida. Där kan man äntligen återfinna barnet! Säger Annika Gylling.

Du kommer direkt till dem via länkarna nedan:

Här kommer du till hemvistförteckningen från Karlshamn BB 1904-1920

Här kommer du till hemvistförteckningen från Karlskrona BB 1904-1920

Engagerad i fler databaser

Annika Gylling är aktiv i Blekinge släktforskarförening och har länge varit engagerad i deras stenhuggarregister och vigselregister.

Stenhuggarregistret och andra register finns gratis tillgängliga via Blekinge släktforskarförenings hemsida http://www.blekingesf.se. Hennes BB-förteckningar finns även de på föreningens hemsida, där de står som Hemvistförteckningar under registret Födda. (Vigselregistret finns inte tillgängligt via hemsidan, men finns att köpa via bokhandeln på Blekinge Släktforskarförenings hemsida.)

Just nu leder hon även projektet SVAR-Släktforskning i centrum, som hon gjort sedan det startades upp i Ronneby 1994, nu finns det på Arkivcentrum i Bräkne-Hoby. Det är en aktiv arbetsgrupp, som bland annat deltagit i projektet "Namn åt de döda" och som även hjälper Riksarkivet/SVAR med hela Sveriges kyrkoboksbestånd och med DDSS, för Lunds landsarkiv.

Hoppas på förbundet

Men BB-registret är ännu så länge Annika Gyllings eget projekt och hon hoppas på att få lägga ut fler register på hemsidan.

- Tanken är att snart ska jag fortsätta med det fram för några år, till exempel fram till 1930. Sedan kan det bli fler år, säger hon.

Men hon tycker att det även finns god anledning för förbundet att titta närmre på projektet.

- Precis som med Dödboken skulle man kunna göra ett register med barnen födda på BB, för hela Sverige! Ett nytt projekt av det här slaget i Sveriges Släktforskarförbunds regi för släktforskare att delta i, säger Annika Gylling.

Fakta: Barnbördshus

Barnbördshus (BB) är en äldre benämning på de första kvinnoklinikerna i Sverige.

De första barnbördshusen som upprättades i Sverige var i Stockholm, Pro Patria, grundat 1774, Allmänna Barnbördshuset, grundat 1775 och i Lund grundades Barnbördshuset 1823. I Göteborg grundades en barnbördsavdelning vid sjukhuset 1782.

Under mitten av 1900-talet började sjukhusen i Lund, Stockholm och Uppsala att få särskilda avdelningar med specialutbildad personal för kvinnosjukdomar, och kom därför att benämnas kvinnokliniker.

Under andra hälften av 1900-talet kom centraliserade kvinnokliniker att ersätta barnbördshusen, sådana finns i dag på de flesta av landets större sjukhus.

Stora bilden: Wahlbergsgatan, par med spädbarn 1939. Fotograf okänd. Bildkälla: Stockholms stadsmuseum. Mindre bilden: Annika Gylling.