Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

16
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


16
apr
Släktforskarjour

Nässjöbygdens Släktforskare


16
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


16
apr
Forskarcafé - "Hur sparar vi vår släktforskning?"

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


16
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


16
apr
Grums - Hur använder man Disgen?

Värmlands Släktforskarförening


16
apr

17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Styrelsen beslutade i april 2017 att avstå från att dela ut hedersdiplom, då det är omöjligt att centralt göra avvägningar mellan många kandidater som gjort olika slags lokala insatser. I stället beslutades att premiera insatser i fråga om gravstensinventering, NÅDD-registrering och stöd till användare av Anbytarforum.

2023

Årets pris för ökning av medlemsantal
Priset för störst medlemsökning går i år till Stor Stockholms släktforskar­förening som har fått 160 nya medlemmar och till Herrljunga Släkt­forskare som har ökat sitt medlems­antal med 87,5 procent.

Årets NÅDD-registrerare

Disa Eriksson och Janne Högdin har under många år troget levererat en stor del av alla församlingar i Ångermanland och Jämtland. De har utmärkt sig inte bara genom mängden utan också genom den höga kvaliteten.

De visar också vilka goda insatser som våra äldre släktforskare kan bidra med, även när man närmar sig eller passerat 90 års ålder.

Årets anbytare

Markus Gunshaga har under många år generöst och inlevelsefullt delat med sig av sina gedigna kunskaper.
Kalle Birgersson är väldigt mångsidig och delar vänligt och hjälpsamt med sig av sitt kunnande.

2022

Årets pris för ökning av medlemsantal
Pris går i år till Hallands Släktforskar­förening för största faktiska ökning (+103 medlemmar) och till Åmåls Släktforskare för största procentuella ökning (+112 %).

2021

Årets NÅDD-registrerare
Siv Börjesson, Malmö, har utsetts till årets NÅDD-registrerare. Hon har under lång tid varit engagerad i NÅDD och registrerat ett stort antal församlingar, alltid med mycket god kvalitet.

Årets gravstensinventerare
Årets gravstensinventerare är Laila Hurtig, Angered. Sedan 2014 har hon registrerat drygt 25 000 gravar i Västra Götaland. Hennes fotografier håller alltid hög kvalitet och informationen är saklig och relevant.

Årets anbytare
På förslag anbytarvärdarna har Kristina Gunnarsdotter utsetts till Årets anbytare. Kristina har i många år hjälpsamt och vänligt delat med sig av sitt mångsidiga kunnande.

Årets pris för ökning av medlemstal
Pris går i år till Hallands Släktforskarförening för största faktiska ökning (78 st) och till Enecopia Släktforskarförening för största procentuella ökning (27,1 %).

2020

Årets gravstensinventerare
På förslag av moderatorn för inventeringen, Siv Bergenek, får Adam Karlsson, Oskarshamn, pris som Årets gravstensinventerare. Adam har med hög kvalitet registrerat omkring 10 000 gravstenar. Han har också bidragit till förbättringar av databasen och gör aktiva insatser i Facebook-gruppen Släktforskning – Gravstenar och arkiven berättar.

Årets NÅDD-registrerare
På förslag av projektledaren Anders Berg har Ulf Hedberg, Rockville, Maryland, USA, utsetts till Årets NÅDD-registrerare. Ulf har under lång tid utmärkt sig med ett hängivet arbete i projektet, alltid med både snabbhet och hög kvalitet i registreringen. Han bistår också ofta med värdefulla synpunkter på projektet som helhet.

Årets anbytare
På förslag av anbytarvärden Christina Helmby får Maud Svensson, Solna, priset som Årets anbytare. Maud är en kunnig och erfaren släktforskare som under många år generöst delat med sig av sin kunskap och erfarenhet och därmed bidragit till många frågeställares och andra läsares vidareutveckling som släktforskare..

Årets pris för ökningav medlemsantal
Som flera gånger tidigare får DISFilbyter pris för den största faktiska ökningen av antalet medlemmar (+ 74), medan Finnerödja-Laxå Släktforskarklubb får pris för den största procentuella ökningen (+ 69,8 %).

2019

Årets gravstensinventerare
På förslag av moderatorn för Gravstensinventeringen, Siv Bergenek, har Anders Svensson, Nässjö, utsetts till Årets gravstensinventerare. Anders har med början 2015 inventerat över 17 000 gravstenar, främst i Nässjö kommun. Han arbetar metodiskt med foton av hög kvalitet, och han återkommer årligen till ”sina” kyrkogårdar för att komplettera med uppgifter om nya gravsatta.

Årets NÅDD-registrerare
På förslag av projektledaren Anders Berg har Ellesiv Pettersson, Uppsala, utsetts till Årets NÅDDregistrerare. Ellesiv har under hela tiden som arbetet med Namn åt de döda pågått utmärkt sig inte bara med en mycket god kvalitet i registreringen utan också med en energi och snabbhet utöver det vanliga.

Årets anbytare
På förslag av den tidigare anbytarvärden går utmärkelsen Årets anbytare också i år till två personer som varit särskilt generösa med hjälp till andra forskare: Kenneth Bergman och Margareta Danielsson.

Årets pris för ökningav medlemsantal
Pris går i år till Hallands Släktforskarförening för största faktiska ökning (226 st) och till Herrljunga Släktforskare för den största procentuella ökningen (52,4 %).

2018

Årets gravstensinventerare
På förslag av den tidigare moderatorn för Gravstensinventeringen, Barbro Stålheim, har förbundsstyrelsen utsett Pierre Nilsson, Tumba till Årets gravstensinventerare. Pierre har inventerat många kyrkogårdar, främst i Stockholms län, med sammanlagt ca 24 000 gravar. Han är mycket noggrann och hans arbete kännetecknas av hög kvalitet.

Årets NÅDD-registrerare
På förslag av projektledaren Anders Berg har Skövde Släktforskarförenings registrerargrupp, som leds av Christina Helmby, utsetts till Årets NÅDD-registrerare. Ett antal föreningsmedlemmar har på ett föredömligt sätt arbetat tillsammans i grupp med registrering av ett stort antal församlingar, allt med mycket god kvalitet. Gruppen har förutom i Västergötland gjort insatser på många andra håll i landet.

Årets anbytare
På förslag av anbytarvärden Ulrika Palm går utmärkelsen Årets anbytare i år till två personer som genom talrika inlägg i vänlig ton hjälpt andra forskare:Åke Carlsson, Vällingby och Eva Dalin, Limhamn.

Årets pris för ökningav medlemsantal
DIS-Filbyter står som vanligt för den största faktiska ökningen (+ 93). Forskarföreningen Släkt och bygd i Bollnäs har den största procentuella ökningen (ca 47 %).

2017

Årets gravstensinventerare
En grupp inom Hallands Släktforskarförening under ledning av Siv Bergenek har i flera år gjort stora insatser  när  det  gäller  att  organisera  och  genomföra gravstensinventering. Gruppen är nominderad av Barbro Stålheim. Läs mer om Årets gravstensinventerare i Angeläget nr 1 2017..

Årets NÅDD-registrerare
Efter förslag av projektledaren Anders Berg har Agneta Tuulaniemi, Västerås, utsetts till Årets NÅDD-registrerare. Agneta har under hela arbetet med Dödbok 7 registrerat ett stort antal poster med hög kvalitet och dessutom imponerande snabbhet. Läs mer om Årets NÅDD-registrerare i Angeläget nr 1 2017.

Årets anbytare
En person som brukar börja sin dag med att besvara frågor på Anbytarforum, både enkla och mera komplicerade, och som dessutom gör detta på ett vänligt sätt och blivit känd för sin hjälpsamhet är Christina Helmby, Skövde. Efter förslag av tidigare och nuvarande anbytarvärdar, Viktoria Jonasson och Ulrika Palm, har Christina utsetts till Årets anbytare. Läs mer om Årets anbytare i Angeläget nr 1 2017.

Årets pris för ökning av medlemsantal
Årets pris för ökning av medlemsantal går till DIS-Filbyter för den största faktiska ökningen (+ 161) och till Kiruna Forskarförening för den största procentuella ökningen (ca 56 %).

2016

Hedersdiplom
Fyra personer har 2017 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 1 2016.

  • Robert Hammarstedt
  • Ingalena Marthin
  • Lars-Olof Nordesjö
  • Donald Freij
  • Guy Persson

2015

Hedersdiplom
Tre personer har 2015 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 1 2015.

  • Sven Johansson
  • Stig Geber
  • Hans Hanner

Årets upplysare: Roland Classon
Förbundsstyrelsen anser att Roland Classons unika insatser för att popularisera släktforskningen bör hedras och har därför beslutat att tilldela honom ett personligt pris som Årets upplysare. Läs mer om Årets upplysare i Angeläget nr 1 2015.

2014

Hedersdiplom
Fyra personer har 2014 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 1 2014.

  • Tord Andåsen
  • Sven Olby
  • Reine Björkman
  • Charlotte Börjesson

2013

Hedersdiplom
Fyra personer har 2013 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 1 2013.

  • Helge Svantesson
  • Hans Tjus
  • Elsa och Per Anders Hörling

2012

Hedersdiplom
Tre personer har 2012 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 1 2012.

  • Ingemar Rosengren
  • Bernth Lindfors
  • Birgitta Larhm

2011

Hedersdiplom
Tre personer har 2011 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 1 2011.

  • Hilding Jacobsson
  • Börje Gustafsson
  • Gunnar Jonsson

2010

Hedersdiplom
Sex personer har 2010 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 2 2010.

  • Sture Bjelkåker
  • Henrik Karlsson
  • Lars Otto Berg
  • Weimar Sjöstedt
  • Annika och Lennart Lindqvist

2009

Hedersdiplom
Två personer har 2009 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 1 2009.

  • Isa Kilsbo
  • Chris Henning

2008

Hedersdiplom
Två personer har 2008 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 1 2008.

  • Rune Kronkvist
  • Björn-Åke Petersson

2007

Hedersdiplom
Fem personer har 2006 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 2 2007.

  • Anna-Stina Wettesten
  • Rolf Nilsson
  • Gun Enwall-Larsson
  • Greta Tordengren
  • Barbro Behrendtz

2006

Hedersdiplom
Fyra personer har 2006 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 2 2006.

  • Lars-Gunnar Sander
  • Britta Ulander
  • Sven Johansson
  • Anna-Stina Bäckström Gustafsson.

Årets arkiv
Till Årets arkiv ur släktforskarperspektiv utsågs Stockholms Stadsarkiv 2006. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 2 2006.

Årets bibliotek
Till Årets bibliotek ur släktforskarperspektiv utsågs Mora folkbibliotek 2006. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 2 2006.

2005

Hedersdiplom
Fem personer har 2005 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 2 2005.

  • Anderz Berg
  • Hlmer Danielsson
  • Holger Kanth
  • Lars Oswald
  • Nils Mareilius

Årets arkiv
Till Årets arkiv ur släktforskarperspektiv utsågs Jönköpings stadsarkiv 2005. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 2 2005.

2004

Hedersdiplom
Tre personer har 2004 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 2 2004.

  • Anna-Stina Strandin Freij
  • Sven Andersson
  • Lars Blomberg

2003

Hedersdiplom
Två personer har 2003 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 2 2003.

  • Margareta Hasselgren
  • Tore Lantz

2002

Hedersdiplom
Fem personer har 2002 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 2 2002.

  • Erik Thorell
  • Allan Grund
  • Bertil Haslum
  • Carl-Gösta Gyllenswärd
  • Krister Lagerswärd

2001

Hedersdiplom
Tre personer har 2001 nominerats till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 2 2001.

  • Anna-Lisa Berglund
  • Harry Hjertqvist
  • Ulla Sköld

2000

Hedersdiplom
Hedersdiplomet infördes första gången detta år och tre personer nominerades till till hedersdiplom på grund av sina insatser i sina föreningar. Läs mer om nomineringarna i Angeläget nr 3 2000.

  • Guno Haskå
  • Victor Magnusson
  • Kaj-Gunnar Nilsson