Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


27
apr
Kursledarkurs Steg 1, Göteborg

Sveriges Släktforskarförbund


27
apr

27
apr
Öppet Hus med föredrag

Kristianstadsbygdens Släktforskarförening


27
apr

27
apr
Guidad vandring på Pålsjö kyrkogård i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


27
apr
Öppet hus: Att komma igång med sin släktforskning

Gästriklands Genealogiska Förening


29
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Stig ÖstenssonStig Östenson, Osby, 2009 års pristagare är född 1937 i Fryksände, Värmland och är pensionerad överläkare. Han har under mer än 40 år varit aktiv som släktforskare. Hans forskningsområde har tidsmässigt spänt från senmedeltida frälsesläkter till modern tids allmogeforskning. Ett klart fokus i hans forskning finns dock; Kalmar län under 1600- och 1700-talen. Till Stig Östensons förnämsta arbeten hör hans Randanmärkningar till biskop Brasks släktbok i Personhistorisk tidskrift, som är ett utomordentligt hjälpmedel för släktforskare för att bättre förstå denna i många stycken lakoniska 1500-tals handskrift. På senare år har Stig Östensons forskning främst varit fokuserad på Smålands äldre historia. Han har också publicerat en rad släktutredningar, om t.ex. släkten Liljewalch. Stig Östenson har under hela sin karriär som fritidsforskare publicerat sina resultat och därmed gjort dem tillgängliga för andra släktforskare. Han har publicerat genealogiska artiklar och bokanmälningar i Personhistorisk Tidskrift, Släkt och Hävd, Släktforskarnas årsbok samt i Svensk Genealogisk Tidskrift. Han har arbetat källkritiskt och grundligt dokumenterat sina källor, slutsatser och resultat. Ett föredöme för alla släktforskare.