ÄttelÄgg påsk-quiz

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
28 mars 2024
När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

02
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


02
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


02
apr

03
apr
Workshop Att tolka gammal text

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


03
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


03
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


03
apr
Sveriges första länssjukhus

Skövde Släktforskarförening


04
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Oktober månads röttervän heter Börje Pettersson och är från Upplands/Bro i den nordvästligaste delen av Stockholms län. På frågan om hur och när han började släktforska, så svarar han att det var 1998, då han gick i pension och i förväg hade bestämt sig för att börja släktforska.

"Jag skaffade ett abonnemang på SVAR när det kom och körde på hårt fram till 2006, och sen har det gått i vågor. Just nu så är jag inne i en intensiv period igen."

"Kyrkböckerna är ju fantastiska, särskilt husförhörslängderna, men jag retar mig på sekretessgränsen som gör det omöjligt att forska närmare än 70 år tillbaks i tiden. 40/ och 50 talen blir ju omöjliga att studera."

Börjes förfäder verkar mest ha varit enkelt folk, som statare, torpare och enstaka soldater, framförallt boende i Västmanland och Östergötland.

"Jag har jagat omkring stora delar av dessa län i jakten på mina statarförfäder som hade myror i häcken och var tvungna att flytta varje år i oktober. Men när de flyttade från en gård till en annan i samma socken, så har prästen många gånger inte brytt sig om att göra någon anteckning, och då tappar man bort dem."

Särskilt 1700-talet kan vara svårt. Då skrevs det illa, tycker Börje och fortsätter, "Min ovana att skriva ut alla handlingar och dokument på papper har fyllt mitt hem med papperstravar som ligger överallt. Men släktforskningen har blivit som ett gift, ett narkotikum, som håller mig uppe långt in på småtimmarna natt efter natt."

"Släkt/ och hembygdsforskning, som jag också håller på med, passar mig jättebra som pensionär. Jag arbetade tidigare som administratör inom Statens Järnvägar, så man är van vid att anteckna mycket, och det ska man göra som släktforskare."

Börjes gammelmoster Elin är en av de personligheter som sticker ut i hans släktforskning. Hon blev mamma med någon okänd barnafader, så han valde boken Fader okänd utöver den DVD-skiva som alla får som blir "Månadens Röttervän", nämligen Släkthistoriskt Forum 1982-2010.
________________________________________
Varje månad blir någon av de många "Rötters Vänner" utsedd till Månadens Röttervän. Förutom en liten presentation i Rötter, erhåller pristagaren två fina priser från Sveriges Släktforskarförbund. Det ena priset är DVD-skivan "Släkthistoriskt Forum 1982-2010" som alltså innehåller 28 årgångar av förbundets tidskrift, plus fem årgångar av Genealogisk Ungdoms Tidskrift utkomna 1977/1981. Det andra priset består av ett valfritt ex av släktforskarförbundets egna handböcker.