Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

16
apr

16
apr
Grums - Hur använder man Disgen?

Värmlands Släktforskarförening


17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


17
apr
Guidad visning av Krigsarkivet, Arninge, Mätarstigen 17

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Valborg firar vi till minne av Sankta Walpurgis, som var en abbedissa som levde på 700-talet. Det är det kanske inte så många som tänker på i dag och förmodligen hade inte Walpurgis ens blivit ihågkommen om det inte vore så att dagen redan innan varit en populär festdag.

Till Sverige kom firandet av valborgsmässoafton från Tyskland någon gång under medeltiden och ett tidigt inslag var eldarna, men även ungdomstemat.

Första Maj

I dag är första maj arbetarrörelsens dag, men den har firats betydligt längre tillbaka i tiden. Från medeltiden firades första maj med festligheter och upptåg. I bondesamhället ansågs första maj vara startskottet för sommaren och då man släppte ut djuren på bete. En ny åldersman utsågs av byalaget och man ordnade med de gemensamma räkenskaperna, inspekterade och planerade för till exempel reparationer av gärdsgårdar och liknande. Man avslutade dagen med festligheter, bland annat genom att "dricka märg i ben", vilket kunde innebära att dricka källvatten, öl, brännvin och ibland björksav.

Även för ungdomarna har första maj varit en festdag sedan länge - på landsbygden hade de en egen fest 1 maj då de festade upp mat och dryck som de samlat in i gårdarna dagen innan.

Sedan 1890 användes dagen av den internationella arbetarrörelsen som en demonstrationsdag och 1938 blev 1 maj nationell helgdag i Sverige.

Källa: Nordiska museet

forsta maj webb

Bild: Demonstration 1:a maj i Stockholm. Foto: Hernried, Karl Heinz / Nordiska museet