ÄttelÄgg påsk-quiz

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
28 mars 2024
När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

28
mar
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


02
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


02
apr

03
apr
Workshop Att tolka gammal text

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


03
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


03
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


03
apr
Sveriges första länssjukhus

Skövde Släktforskarförening


04
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Ett drygt års arbete återstår och deadline är satt till 1 jan 2014. För att det skall bli utgivning då, måste ALLA döda under åren 1901/1946 ha registrerats och skickats in. Det är därför dödboksuppgifterna som i första hand skall prioriteras, men det är naturligtvis önskvärt att även uppgifter som födelseförsamling och sista civilståndsdatum skall plockas fram för alla församlingarna.

Av vidstående tabell framgår att det är 153 församlingar, eller delar av församlingar, som inte ännu påbörjats. Dessa bör prioriteras! För detaljerade listor gå till länssidorna

Tillgängligheten till grundmaterial för registrering har ökat betydligt under senare tid, när SVAR och AD lagt ut församlingsböcker och dödböcker långt in på 1900-talet. Man kan alltså i stor utsträckning sitta hemma och jobba med Namn åt de döda. Efter nyår kommer SVAR att lägga ut ytterligare en årgång, 1942, av SCBs födda, vigda och döda vilket kan vara till hjälp vid registrering av de "svåra åren" 1941/46 där sekretess råder.

504 församlingar, eller delar av församlingar, skall kompletteras med födelseförsamlingar, om så är möjligt även med sista civilståndsdatum. Även där kan mycket av arbetet göras hemma vid datorn.

Det kan gå till på följande sätt:

Använd församlingsboken så långt den sträcker sig. Personer födda före 1900 kan återfinnas i folkräkningarna hos SVAR eller på Befolkningsskivorna. SVAR har även folkräkningar 1910 för vissa län. Ancestry har index till SCBs födelseböcker 1880/1920, som kan vara till hjälp om man har ett Ancestry/abonnemang. Då bör man kunna hitta alla födda före 1921. Du söker på förnamn och födelseår och får fram ett antal "tänkbara" och får deras födelseförsamlingar. Även om efternamnet stämmer kan man ändå inte vara säker på att man hittat rätt person. Alla "tänkbara" måste därför kontrolleras i resp. födelsebok. Om då fullständig födelsedata och alla andra uppgifter stämmer, kan man vara säker på att man hittat rätt person. Denna metod är tidsödande, men det är också ett spännande detektivarbete. Troligen kommer du i alla fall inte att hitta alla, så då är det landsarkivet som gäller. Många har svårt att ta sig till sitt landsarkiv, men då kan säkert någon annan hjälpa till med det sista.

För personer födda efter 1920 måste landsarkivens folkbokföringsenheter anlitas för att få fram födelseförsamlingar. Här kan du som bor nära något av våra landsarkiv vara räddaren i nöden. Flera av landsarkiven kräver ett intyg från Sveriges släktforskarförbund för att våra medarbetare skall få tillgång till de sekretesskyddade volymerna.

Ytterligare en metoder för dig som jobbar med Namn åt de döda:
• För in uppgifterna från dödboken så långt den finns tillgänglig (AD). Glöm inte församlingsbokens sidnummer.
• Fortsätt med SVARs SCB/avskrifter till 1940 (sidhänvisningar saknas dock där).
• Fortsätt till 1946 med de bilder ur dödböckerna som jag fotograferade i fjol.
• Vid komplettering med födelseförsamling och civilståndsdatum ur församlingsboken börjar man med att sortera de poster som tidsmässigt omfattas av den äldsta församlingsboken för 1901 och framåt efter sidnummer.
• Gå igenom församlingsboken (AD) sida för sida och för in de saknade uppgifterna, inkl korrekturläsning av det redan inskrivna. Man kan på så vis också hitta avlidna som bara är inskrivna i den ena av volymerna.
• Sortera nästa grupp motsvarande nästa församlingsbok på sidnummer. Gå igenom den på samma sätt.
• Fortsätt så till senaste tillgängliga församlingsboken. Gå igenom den på samma ätt.
• Sortera de återstående posterna fram till 1946 på födelseförsamling, adress och födelsedatum. Gå igenom sista församlingsboken by för by och plocka de nödvändiga uppgifterna från de personer som bodde på samma plats redan innan. Sorteringen på födelsedatum underlättar att hitta de önskade via födelsedatumfältet.
• Sortera återstående poster som saknar födelseförsamling i födelsedatumordning. Gå igenom födelseboken och SCB/utdragen för den aktuella församlingen. De flesta brukar även vara födda där.
• Slutligen kan man använda befolkningsskivorna eller FR1910 där man helt gått bet.
• De flesta av de få som fortfarande saknar födelseförsamling har antingen ingen inskriven i församlingsboken eller är födda på 1940-talet.

Med gemensamma krafter skapar vi en komplett
Sveriges dödbok 1901/2013!

Anna-Lena Hultman, projektledare
E/post: annalena@genealogi.se