ÄttelÄgg påsk-quiz

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
28 mars 2024
När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

28
mar
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


02
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


02
apr

03
apr
Workshop Att tolka gammal text

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


03
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


03
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


03
apr
Sveriges första länssjukhus

Skövde Släktforskarförening


04
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Urban SikeborgFörbundsstyrelsen har beslutat tilldela Urban Sikeborg Victor Örnbergs hederspris 2011. Urban Sikeborg är född 1963 och bor i Sollentuna. Urban är släktforskare sedan tonåren och redan 1982 kunde man läsa i Hälsingerunor om den då 19-årige släktforskaren som gav sig i kast med Hälsinglands medeltida historia. Han hade redan då som tonåring publicerat flera genealogiska arbeten med inriktning på Hälsingland och särskilt Norrala socken.Såväl källkritik som utförlig källdokumentation går som en röd tråd genom Urban Sikeborgs släktforskning.

Han är också en släktforskare som gör sin forskning, och då inte bara resultat utan också sina källor, tillgängliga för andra forskare genom såväl tryckta publikationer (framförallt Släktforskarnas årsbok och Släkt och Hävd) och som databas (www.genealogi.se/norrala/data/default.html)

För de flesta släktforskare som är bekanta med Urban Sikeborgs arbeten är det kanske främst hans verk om Bure-ättens genealogi och Johan Bures släkttavlor som man känner till. Urban har även granskat andra gamla släktutredningar utifrån ett källkritiskt perspektiv, t ex Svenskt släktregister, den Alftanska släktkrönikan och prosten Olof Burmans genealogier. Han har även publicerat metodinriktade arbeten om källkritik, namngivning och tionderegistrering.

Urban Sikeborg är enligt mångas uppfattning en särskilt framstående släktforskare och ett föredöme för oss andra, särskilt när det gäller källkritik och källdokumentation. Genom sin publicistiska verksamhet underlättar han dessutom för andra släktforskare som kan använda och bygga vidare på hans bidrag.