Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
18 april 2024
Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, me...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Församlingarna är inte längre en lämplig indelning för folkbokföringen eftersom staten sedan stat/kyrkareformen inte har något inflytande över församlingsindelningen samtidigt som Svenska kyrkan har genomfört mycket omfattande sammanslagningar av församlingarna.

Av såväl kulturella och historiska skäl som för statistik/ och forskningsändamål är det dock viktigt att bevara församlingsindelningen från den tid indelningen var stabil. Därför föreslår regeringen att en nyindelning, "distrikt", införs. Distrikten ska motsvara församlingsindelningen den 31 december 1999. Folkbokföring ska inte ske på distrikt, men distriktstillhörighet kommer att registreras på individnivå i folkbokföringsdatabasen. Uppgiften om distrikt kommer att kunna användas på motsvarande sätt som om personen hade varit folkbokförd på distriktet. Regeringen kommer att besluta om namnsättningen utifrån förslag som ska hämtas in från bl.a. Lantmäteriet. Namnsättningen ska ske med utgångspunkt i namnen på de församlingar som fanns den 31 december 1999.

Vidare föreslås bland annat att beträffande begravningsavgifterna ska en enhetlig avgiftssats gälla för den begravningsverksamhet som bedrivs av huvudmännen inom Svenska kyrkan. I Stockholms och Tranås kommuner är det kommunerna som är huvudmän för begravningsverksamheten. Avgifterna för den verksamheten omfattas inte av förslaget. Regeringen avser att utreda hur även avgifterna för dessa kommuners verksamhet kan inlemmas i systemet med en enhetlig begravningsavgiftssats.

Förslagen att utmönstra församling ur folkbokföringen och att införa en enhetlig begravningsavgift föreslås träda i kraft den 1 januari 2016. Övriga ändringar föreslås i huvudsak träda i kraft den 1 januari 2014.

Läs lagrådsremissen - klicka här!!