Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
16 mars 2024
I torsdags eftermiddag var jag med och hade släktforskarjour på vårt stadsdelsbibliotek i Skiljebo här i Västerås. Det gillar jag, det är så intressant att få oväntade frågor och gåtor att lösa. En av våra besökare hade en anmoder i sin släkt som vi ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

19
mar
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


19
mar
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


19
mar
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


19
mar
Släktforskarjour Biblioteket Vollsjö

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


19
mar
Grums - Borgvik under beredskapsåren

Värmlands Släktforskarförening


19
mar

Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Den här TV-hösten bjuder på mycket för släktforskare. Tablån innehåller både underhållningsprogram, TV-sända föreläsningar och dokumentärer som bygger på släktforskning - vad passar bättre än den sortens underhållning i höstrusket?

I topp på UR-play

På UR-plays avdelning för föreläsningar finns som tidigare nämnt ett antal av föreläsningarna från årets Släktforskardagar i Nyköping tillgängliga - och trots att de funnits där i över en vecka är de fortfarande de mest sedda. I skrivande stund ligger Peter Sjölunds föreläsning om DNA-släktforskning i topp. Det säger något om intresset för släktforskning! Här kommer du till UR-play

Nedan finns tips på fler intressanta program som sänds just nu:

Det sitter i väggarna - ny serie i SVT1

det sitter i vaggarnaDet sitter i väggarna är en helt ny programserie där en historiker tar reda på vilka tidigare människoöden som utspelat sig i olika människors hem. En byggnadsantikvarie tar dessutom reda på mer om husets byggnadsmässiga historia och kommer med råd och tips om hur man kan renovera det.

Det sitter i väggarna sänds i sex avsnitt och började i måndags, 9 november i SVT 1. Programmet sänds i repris på sön 15 nov 16.05. Här kan du se det senaste avsnittet på svtplay.

Om mänsklighetens rötter

I TV-programmet Vetenskapens Värld startade i tisdags den första delen av tre program som handlar om mänsklighetens rötter. Spännande om DNA-forskning som tar avstamp i en amerikans sökande efter sina afrikanska släktband. Programmet sändes kl 20.00 i SVT2.

Läs mer om programserien här

Allt för Sverige - självklar söndagsunderhållning

allt for sverige2015

Just nu sänds Allt för Sverige i SVT1. I programmet kommer elva svensk-amerikaner till Sverige för att få uppleva landet där de har sina rötter. I tävlingar som har anknytning till svenska seder och myter kan de vinna information om sina släktband. Programmet bjuder på mycket spännande svensk-amerikansk historia och känslosamma möten.

Det andra avsnittet sändes i söndags kl 20.00 i SVT1 och går i repris i samma kanal på lördag 14 nov kl 16.50. Här kan du se alla avsnitt på svtplay.