Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
20 april 2024
Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!Domböcker är sup...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

20
apr
Öppet Hus

Västerbergslagens Släktforskare


21
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


22
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Genealogentag 2015Det kommer att hållas tyska släktforskardagar i Tyskland - staden Gotha och släktforskarföreningen i Thüringen står värd för arrangemanget och temat är "25 år av tysk enhet, 25 år av gränslös forskning". Dagarna pågår mellan 2 - 4 oktober.

I år är Sverige gästland, vilket innebär att flera svenska släktforskare kommer att delta - Niklas Hertzman, Gustaf med Iwa von Gertten och Ted Rosvall kommer att föreläsa. Andra svensktalande föreläsare är Gustaf Eichbaum och Ursula Krause. Engelska föreläsningar hålls av Klaus-Peter Wessel och Martina Wermes. Dessutom finns några föreläsningar som har Sverige i sitt ämne.

Många fler länder finns representerade bland föreläsarna, i programmet finns även föreläsare från Holland, USA, Österrike, Frankrike, Belgien och Schweiz.

Kungliga förbindelser

Gotha är en stad med många historiska beröringspunkter med Sverige. Staden är bland annat känd för ha släktförbindelser till högadliga familjer i Sverige och övriga Europa - inte minst till kungahusen. Vår egen kung, Carl XVI Gustafs mor, Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha, kom från staden och därför är vår kungs kusin beskyddare av de tyska släktforskardagarna.

Släktforskarföreningen i Thüringen skriver i sin inbjudan:

"Släktforskarföreningen i Thüringen och staden Gotha bjuder in dig till Tysklands gröna hjärta. Platsen där den europeiska högadeln, genealogin, upplysningstiden, bildningen, kartografin och forskningen har sitt ursprung. Följ med oss på en enastående resa som speglar de stora forskningsområdena och berör livets alladelar. Bygg broar till våra svenska vänner och låt dig samtidigt överraskas av en stad som de senaste 25 åren väckts ur sin törnrosasömn."

Program och praktisk information om arrangemanget hittar du här (sidan på tyska)

Gotha alt mindre

Bild: Slottet Friedenstein i Gotha som kommer att utgöra platsen för de tyska släktforskardagarna.