ÄttelÄgg påsk-quiz

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
28 mars 2024
När någon frågar varifrån jag kommer, ja alltså var min släkt kommer från och inte att jag kom in från parkeringen, så brukar jag säga: två slagen och två götland. Bergslagen och Roslagen, Västergötland och Östergötland. Där hittar jag mina rötter om...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

02
apr
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


02
apr
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


02
apr

03
apr
Workshop Att tolka gammal text

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


03
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


03
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


03
apr
Sveriges första länssjukhus

Skövde Släktforskarförening


04
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

arkivens dag2015www.arkivensdag.se

Gränslöst i arkiven - lördagen den 14 november firas Arkivens dag i hela Norden under temat Gränslöst. I en tid där faktiska och bildliga gränser debatteras och omprövas behöver man blicka bakåt såväl som framåt. Vad är nytt och vad har hänt förut?

På flera ställen, bland annat i Varberg och Stockholm, berättar man om romers eller resandes livsvillkor under århundradena. I Umeå är det judisk historia som kommer till tals. Den som befinner sig i Gävle den 14 november kan höra journalisten Göran Greider berätta om den arkivforskning som ligger bakom hans biografier över Joe Hill och Dan Andersson. Och för er som undrar vem som blev 1989 års Rumpnisse rekommenderas ett besök i Ljungby.

I Sverige och ut i världen

Andreas Bruce

Bilden: Andreas Bruce föddes 1808 som Therese, men levde hela sitt vuxna liv som man. Han fick en dotter som han och kvinnan han levde med tog hand om. Hans memoarer finns bevarade. Ur Landsarkivets i Visby fotosamling, fotograf okänd.

Med temat gränslöst rör vi oss också ut i världen. Att bevara information kan vara spännande när vitmyror äter upp protokollen. I Norrtälje berättar man om hur det är att arbeta med arkiv i Kongo. Radioamatörer rör sig, med radiovågornas hjälp, över hela världen. I Sundsvall kan man lära sig mer om detta.

Gå till www.arkivensdag.nu och se vad som händer i din närhet!

Arkivens dag på Gotland - en gränslös historia

På Arkivcentrum Gotland berättas om spännande livsöden och historiska händelser. Där kan du möta personer som utmanat gränser eller som bildligt eller bokstavligt passerat gränser. Är det mod eller armod som varit drivkraften när man lämnat sitt hemland? Hur har normerna sett ut och hur har man behandlat de som inte följt normerna?

I föreläsningar och arkivets utställningar får du bland annat möta fyra väldigt olika människor som valde att leva sina liv utanför de sociala och religiösa gränser som gällde under deras samtid.

Dessutom kan du delta i en visning av arkivmagasinen, dricka kaffe med gränslösa kakor och gå tipspromenad. Barn är välkomna till pysselverkstaden.

Missionären Olof Bingmark

Olof Bingmark

Olof Bingmark på bilden till höger valde under väckelsen att år 1893 att resa ut som missionär till Kina och gick sedan med fru och barn ett fruktansvärt öde till mötes.

Läs mer om arrangemanget på www.arkivensdag.nu eller på arkivens egna sidor:

https://riksarkivet.se/visby
http://www.gotland.se/regionarkivet

 

 


Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige som ett nationellt arrangemang för att väcka intresse för arkivens roll och verksamhet. Bakom Arkivens dag står SASS, det vill säga Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som är en sammanslutning av Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen Arkivverksamma i Landsting och Kommun, Föreningen för arkiv och informationsförvaltning, Näringslivets Arkivråd, Näringslivsarkivens Förening och Riksarkivet. Sedan 2001 firas Arkivens dag den andra lördagen i november i samtliga nordiska länder.