Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
22 april 2024
Nils Manfred Boman föddes 1894-08-10 i Loberg, Skellefteå som son till Olof Nilsson Boman, barnfödd i Finnfors och hans hustru Anna Lovisa Nilsdotter, bördig från Loberg. 1920 gifte sig Manfred med min mormors faster Ester Emilia Lundström född 1893-...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

23
apr
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


23
apr
Jourhavande Släktforskare Flen

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


23
apr
Släktforskarjour Biblioteket Blentarp

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


23
apr
Släktforskarcafé Vingåker

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


23
apr
FFS släktforskarkafé via Zoom

Föreningen för Smedsläktsforskning


23
apr
Föredrag - "Eleonora från Helsingborg korsade världshaven"

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


23
apr
Månadsmöte - berättarkväll

Nässjöbygdens Släktforskare


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

slaktbandDet blir en ny säsong av det populära radioprogrammet Släktband. Det kommer det att sändas måndagar i Sveriges Radio P1 klockan 10.30.

Precis som i tidigare säsonger leder Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström programmet och som vanligt bjuds det på ovanliga och spännande släkthistorier.

Först ut är historien om den lilla flickan som föddes 1808 i Stockholm som Therese Bruce. Hon dog 1885 på Gotland men då som man vid namn Andreas Bruce. En queerhistoria från en tid då en könsöverskridande identitet var omöjlig – eller?

Om du missade det första programmet som sändes i förmiddags, kan du lyssna på det när du vill via Sveriges Radio online.

I en artikel som publicerades i helgen i Helsingborgs Dagblad kan du läsa mer om Släktband, som sänds för tionde året i rad.

Här kan du lyssna på det första programmet

Mer om Therese Andreas Bruce

Författarinnan och litteraturvetaren Inger Littberger Caisou-Rousseau berättar om sin bok Therese Andreas Bruce. En sällsam historia från 1800-talet i en film publicerad på YouTube och där Bruces dotterdotterdotterson Hilbert Björkdahl läser ur levnadsberättelsen.

De har framträtt med programmet på ett antal bibliotek runt om i Småland och i januari besöker de Kvinnliga akademikers förening i Lund och i februari Umeå universitetsbiblioteks forskningsarkiv.

Se filmen på YouTube

bild: Sveriges Radio