Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

25
apr
Guidad vandring på söder i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


25
apr
Forskarhjälp i Sollentuna bibliotek

Sollentuna Släktforskare


25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


25
apr
Släktforskarjour Biblioteket Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


25
apr
Jourhavande Släktforskare Katrineholm

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


25
apr
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


Se fler evenemang

Annonser

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Lista över kända smedsläktnamn

 

Detta är en förteckning över efternamn (släktnamn) som använts av smedsläkter i Sverige i äldre tider. Listan redovisar 1.732 namn och är sammanställd av Föreningen för Smedsläktsforskning (FFS).

I vissa fall känner vi bara till en bärare av namnet, och då det är osäkert om det handlar om en släkt. De nummer står i kolumnen "Medlemsnr" hänvisar till medlemsnumret i FFS. Står det ett "Ja" i kolumnen "Finns andra som forskar" betyder det att vi känner vi till någon icke-medlem som forskar i släkten. Hör av dig till Ulf Berggren, för att få reda på vem ett medlemsnummer eller annan forskare är.

Här tas normalt inte vallonnamn upp, utan för dem hänvisar vi till de över 400 namn som står uppräknade i del 2 av Kjell Lindbloms "Vallonsläkter under 1600-talet". När vallonnamn ändå tagits med här brukar det vara för att namnet även tycks förekomma bland icke-valloner.

Detta är fjärde upplagan av listan. Första upplagan (1996) innehöll 576 namn, den andra (1997) 766, den tredje (1998) 1.080 och denna 1.732, alltså över 650 nya jämfört med tredje upplagan.

{aridatatables moduleId="182"}{/aridatatables}