Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Eva Johansson
16 mars 2024
I torsdags eftermiddag var jag med och hade släktforskarjour på vårt stadsdelsbibliotek i Skiljebo här i Västerås. Det gillar jag, det är så intressant att få oväntade frågor och gåtor att lösa. En av våra besökare hade en anmoder i sin släkt som vi ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

19
mar
Öppet hus med Släktforskningshjälp

Hembygds- och Släktforskare Nolaskogs


19
mar
Släktforskarhjälp, Visby

Gotlands Släktforskarförening


19
mar
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


19
mar
Släktforskarjour Biblioteket Vollsjö

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


19
mar
Grums - Borgvik under beredskapsåren

Värmlands Släktforskarförening


19
mar

Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

 

Varför gå med i en förening?

Varför gå med i en förening?

I och med att kyrkböckerna numera är tillgängliga på nätet, kanske många nyblivna släktforskare nöjer sig med att gå en kurs där man lär sig grundläggande släktforskning och sedan fortsätter på egen hand framför datorn hemma i köket. Det brukar gå alldeles utmärkt... Men det dröjer emellertid inte särskilt länge förrän problemen börjar stapla sig. Det kan vara svårt att läsa handstilarna från förr, eller så stöter man på andra problem som gör att man får stopp. Man kanske har otillräckliga kunskaper om det samlade arkivmaterialet, eller hur man tar sig runt vissa lite svårare problem... Och till slut bara måste man ha hjälp för att komma vidare.

Få hjälp med din släktforskning

Det är då det är så skönt att kunna gå till andra likasinnade och fråga. Tillsammans löser man de svåraste problemen, eller så vet vännerna i föreningen vem man ska fråga. Det är också ganska trevligt att stöta på människor som verkligen kan lyssna till alla historier man vill berätta om, och som inte suckar och tycker att man är tjatig... Det är också i föreningen man hittar alla de som som forskat länge och har mycket erfarenhet. Personer som gärna delar med sig av allt de lärt sig genom åren. Och det är i föreningen man hittar just sin mentor, som man kan ringa närhelst man behöver ett råd, eller hjälp att läsa svårtydd skrift.

Gemenskap och resurser

Ett medlemskap i en förening betyder också social gemenskap och trevliga fikapauser, ofta får man ta del av olika sorters arrangemang, och man har här en självklar rätt att själv påverka vilka slags arrangemang man ordnar. Föreningens egna lokal kanske har ett innehållsrikt bibliotek med böcker som inte ens folkbiblioteket har anskaffat, och kanske även ett arkiv med släktutredningar, och där finns säkert datorer med både kyrkböcker på nätet och allehanda databasskivor som man kan kika i när man behöver. Föreningarna ger också ut egna tidskrifter som ingår i medlemskapet.

Bidra till utveckling

Som föreningsmedlem bidrar man också till att hålla grytan kokande. Det är medlemmarna i alla föreningar som gör det möjligt för Sveriges Släktforskarförbund att publicera släktforskarportalen Rötter och de skivor och handböcker som är en så stor hjälp för släktforskarna, och det är det gemensamma förbundet som gör arrangemang som Släktforskardagarna och Släktforskningens Dag möjliga varje år.

Förmåner och erbjudanden

Slutligen är ett föreningsmedlemskap en bra affär för en flitig släktforskare. Förutom att man är försäkrad vid föreningens aktiviteter, så får alla föreningsmedlemmar rabatt i Släktforskarförbundets bokhandel, och många gånger också rabatt på Arkiv Digital och Ancestrys abonnemangsavgifter. Läs mer om förmånerna här.

Får jag några förmåner som föreningsmedlem?

Får jag några förmåner som föreningsmedlem?

Ett föreningsmedlemskap en bra affär för en flitig släktforskare. Genom att bli medlem i släktforskarförening ansluten till Sveriges Släktforskarförbund är du försäkrad vid föreningens aktiviteter samt får medlemsrabatt i förbundets bokhandel Rötterbokhandeln. Sveriges Släktforskarförbund arbetar aktivt för att ha goda relationer med släktforskarföretag och kunna erbjuda dig som medlem bland annat rabatterade abonnemang och kurserbjudanden. Gå till aktuella förmåner

Hur ska jag välja vilken förening jag ska bli medlem i?

Hur ska jag välja vilken förening jag ska bli medlem i?

Det finns otaliga släktforskarföreningar i Sverige, så det kan vara svårt att välja. Det mest logiska valet är dock att välja en förening där man bor. Då kan man delta i föreningens sociala aktiviteter och utnyttja föreningens materiella resurser. En del väljer att också vara med i en förening som verkar i den ort man kommer ifrån. Många kombinerar, då medlemsavgifterna brukar vara låga, och då har man kontakt med sin hembygd på köpet.

Vad kostar det att bli medlem i en släktforskarförening?

Vad kostar det att bli medlem i en släktforskarförening?

Den årliga medlemsavgiften varierar från förening till förening men brukar ligga på mellan 50 till 400 kr. Många föreningar har dessutom rabatt för familjemedlemmar om flera ur familjen vill vara med. För mer information om medlemskap kontakta enskild förening direkt, alla föreningar har kontaktuppgifter i vår medlemsförteckning.

Kan jag bli medlem i Sveriges Släktforskarförbund?

Kan jag bli medlem i Sveriges Släktforskarförbund?

Nej, privatpersoner kan inte bli medlemmar i Sveriges Släktforskarförbund. Våra medlemmar är släktforskarföreningarna och det är i dem du kan bli medlem. Hitta din förening här.