Sveriges dödbok webb

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
09 Maj 2024
En borttappad pappa eller fel förälder, är det något som vi egentligen vill uppleva. En fråga som blir mer och mer aktuella ju fler som börjar släktforska och halkar in på DNA-test.  Eller som kanske blir tillfrågad om att hjälpa till med att lö...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

11
maj
Kyrkogårdsvandring med Arne Westberg

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


11
maj
Utflykt till Hjorted

Tjust Släktforskarförening


11
maj
Besök hos Nostalgimuseet i Österåker

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


12
maj

13
maj
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


14
maj
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Leonore-vapen litetPrinsessan Leonore har blivit förlänad titeln hertiginna av Gotland. I samband med dopet av prinsessan Madeleine och Christopher O'Neills dotter den 8 juni presenterades hennes eget vapen – ritat av den heraldiska enheten på Riksarkivet.

Innehåller viktiga symboler

Ett personligt heraldiskt vapen fungerar som ett slags logotype för personen det representerar. Ofta innehåller det viktiga symboler: Liksom Sveriges riksvapen pryds prinsessan Leonores vapen av en mindre hjärtsköld, innehållande Vasaättens och ätten Bernadottes vapen. Den stora skölden innehåller bland annat symbolen för Sverige – de tre öppna kronorna. Det krönta lejonet representerar Folkungaätten. Speciellt för Leonores sköld är att den också innehåller baggen, som är en del av Gotlands vapen.

Henrik Klackenberg, statsheraldiker på Riksarkivet, förklarar att vapnets utformning följer en sekellång tradition för svenska prinsessor: en oval sköld och en speciell krona.

Adliga vapen

Heraldiska vapen började användas runt om i Europa under 1100-talet som ett sätt att skilja vän från fiende i en tid då riddarna bar heltäckande rustning. Men snart började man använda de heraldiska vapnen även i fredliga sammanhang.

Typiskt för det personliga vapenbruket är adelns användning av sina vapensköldar under 16- och 1700-talen. Riddarhuset i Stockholm har en egen vapenexpert och här finns den introducerade adelns vapenskölder målade på kopparplåtar och i Riddarhussalen täcker de väggarna från golv till tak. Under samma tid förekom det att även präster, borgare och bönder använde sig av personliga heraldiska vapen. Det kan du läsa mer om i det kommande numret av Släkthistoriskt Forum som landar i prenumeranternas brevlådor under nästa vecka.

Riksarkivet avsvarar

I Sverige finns landskapsvapen, länsvapen, kommunvapen och vapen som symbol för myndigheter. Det är Riksarkivet som ansvarar för statens och myndigheternas heraldiska vapen och symboler. De har nyligen lanserat en app med vapen för kommuner, län, landskap och andra myndigheters vapen och emblem. Där finns även prinsessan Leonores vapen.

riksarkivet.se