Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Helena Nordbäck
23 april 2024
För någon tid sedan ögnade jag igenom ett program för en körkonsert. Ett av styckena var författat av ’Hildegard av Bingen’. Någonstans ringde en klocka, jag hade för mig att hon levat för ganska länge sedan. En titt i källorna bekräftade den teorin....

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

24
apr
Forskarträff

Kullabygdens Släktforskare


24
apr
Medlemscafé med frågor om DNA och vanlig släktforskning

Lomma-Burlöv Släkt- och Folklivsforskare


24
apr
Temakväll

Falubygdens Släktforskarförening


24
apr
DNA Café Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


24
apr
BSF Medlemsmöte

Botvidsbygdens Släktforskarförening


24
apr
”i kum frå Wenjad”

Skövde Släktforskarförening


25
apr
Guidad vandring på söder i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


25
apr
Forskarhjälp i Sollentuna bibliotek

Sollentuna Släktforskare


25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

afrikafarareOm den stora utvandringen till Nordamerika finns mycket dokumenterat och publicerat, men om den svenska och nordiska utvandringen till södra Afrika har det hittills inte hörts mycket. Det trots att flera tusen svenskar och norrmän utvandrade till södra Afrika från 1600-talet fram till år 1902.

På afrikafararna.nu kan man bland annat läsa om Axel Wilhelm Eriksson (1846-1901) som blev boskapshandlare och jägare under 35 år i Namibia, Angola och Sydafrika. Eller om Anders Stockenström, en annan afrikafarare, som var en av de första kämparna för den svarta befolkningens medbestämmande.

Släktforskarresurs

Den helt nya webbplatsen är resultatet av flera års forskning om äventyrliga nordiska entreprenörer, jägare, handelsmän, forskningsresande och boskapshandlare i södra Afrika. Tidsperioden sträcker sig från 1600-talet fram till 1902, då det andra boerkriget tog slut. De som driver sidan är professor Karl Grandin, Centrum för Vetenskapshistoria, Peter Johansson, chef för Vänersborgs Museum och Christer Blomstrand, historieforskare omkring svenskar och norrmän i södra Afrika sedan många år.

En lista på utvandrade svenskar kommer att efter hand fyllas på och därmed fungera som en släktforskarresurs. Har du personer som utvandrat till Afrika under den berörda perioden är du välkommen att kontakta gruppen som driver sidan.

www.afrikafararna.nu