Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Anton Rosendahl
15 april 2024
Farmors morfar Albert Sandström föddes 23 augusti 1855 i Svarttjärn, Lövånger som son till Erik Mattsson Sandström, barnfödd i nämnda by och hans hustru Johanna Andersdotter, bördig från Mjövattnet, Burträsk. Makarna var kusiner. Albert var äldst av ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

16
apr

16
apr
Grums - Hur använder man Disgen?

Värmlands Släktforskarförening


17
apr
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


17
apr
Studiebesök på Götene museum

Götene Släktforskarförening


17
apr
Guidad visning av Krigsarkivet, Arninge, Mätarstigen 17

StorStockholms Släktforskarförening


18
apr
Öppet hus - för medlemmar - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


18
apr
Släktforskarjour Ystads stadsbibliotek Ystad

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


18
apr
Digital släktforskningshjälp via zoom

StorStockholms Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 
Denna vårmånads röttervän heter Margareta Andrae och bor i Uppsala. Margareta är relativt ny inom släktforskningen och berättar att hon började släktforska 2009 när hon gick i pension och fortfarande trodde att hon skulle få mer fritid. Något hon senare har förstått sällan brukar inträffa...

"Pappa levde då och han berättade om släkten vi har i Amerika. Det gjorde mig väldigt nyfiken, och jag började forska om släktgrenen som emigrerat. Redan efter första årets forskning reste vi över till USA och hälsade på sysslingarna, och det har lett till att vi numera har en tät kontakt. De amerikanska släktingarna har även de varit över och hälsat på."

"Min släktforskning är väl som de flestas, många bönder förstås, men en hel del smeder och soldater. Särskilt intressant är släktgrenen Dybeck som anses härstamma från Tyskland. Jag håller på att försöka utreda den mer okända släktgrenen som börjar med Hans Dybeck, bror till Simon som är anfader till den svenska nationalsångens textförfattare Richard Dybeck."

Om Richard Dybeck sägs det att han lät sig inspireras av det vackra fjället Städjan i Idre i Dalarna, när han skrev texten till nationalsången. "Du gamla, Du friska, Du fjällhöga nord" syftar just på det vulkanlika berget som syns vida omkring. Han har också myntat begreppet "Mandom, mod och morske män" som egentligen är titeln till en annan folkvisa han satt text till.

Annars inspireras Margareta av de skilda öden som kvinnorna fått utstå genom historien. "Det finns ett par intressanta levnadslotter som fångat mig. Båda handlar om relativt starka kvinnor, men med helt olika slut."
"Det ena fallet handlar om en Brita Andersdotter i Broby Torpa, dotter till rätt välmående bönder, som blir föräldralös vid fyra års ålder år 1757, och som redan som 16/åring gifter sig med sin första man. Hon överlever tre män och sex av sina tio barn, innan hon dör vid 87 års ålder."

Det andra fascinerande fallet handlar om Maria Svensdotter från Björkhyttan vid Lindesberg. Hon var bergsmansdotter, född 1758, och alltså samtida med Brita Andersdotter. För henne gick det inte riktigt så bra. Hon dog 76 år gammal som "inhyses" hos en dotter och hennes man som var grenadjär, i ett hem som av prästen betraktades som "utfattigt".
Margareta valde boken Smedforska! utöver den DVD-skiva som alla får som blir "Månadens Röttervän", nämligen Släkthistoriskt Forum 1982-2010.
________________________________________
Varje månad blir någon av de många "Rötters Vänner" utsedd till Månadens Röttervän. Förutom en liten presentation i Rötter, erhåller pristagaren två fina priser från Sveriges Släktforskarförbund. Det ena priset är DVD-skivan "Släkthistoriskt Forum 1982-2010" som alltså innehåller 28 årgångar av förbundets tidskrift, plus fem årgångar av Genealogisk Ungdoms Tidskrift utkomna 1977/1981. Det andra priset består av ett valfritt ex av släktforskarförbundets egna handböcker.