Anna-Lena HultmanAnna-Lena Hultman är en av våra främsta experter på emigrantforskning och hon har hjälpt åtskilliga svenskamerikaner att hitta sina rötter i Sverige. Tillsammans med Ted Rosvall är hon författare till den populära boken Emigrantforskning – den första i förbundets handboksserie. Hon har varit värd för databasen Emibas och på åtskilliga studieresor till USA har hon bland annat fotograferat kyrkböcker och gravstenar från de svenska församlingarna.

Tillsammans med Gunilla Didriksson har Anna-Lena utvecklat förbundets kurser för blivande kursledare i släktforskning och hållit kurser runt om i landet. Över huvud taget har hon varit mycket aktiv när det gäller att genom kurser och föredrag vid evenemang av olika slag sprida kunskaper om släktforskning.

Anna-Lena har gjort stora insatser inom förbundet: som projektledare för Sveriges dödbok och projektet Namn åt de döda och som värd för både Anbytarforum och Gravstensinventeringen. Hon är aktiv också inom hembygdsforskningen och är ordförande i Ulricehamnsbygdens forskarklubb, som har sin föreningslokal i Anna-Lenas eget bibliotek och arkiv, Konkordiahuset.

Anna-Lena nominerades av Borås Släktforskare, som sammanfattade sin nominering på följande sätt: "Anna-Lena är en oerhört kunnig, generös, entusiasmerande och noggrann person som väl förtjänar att hedras med Victor Örnbergpriset".

Läs mer i Angeläget nr 1 2016.