Död- och begravningsböcker (DB)

Dödbok

Död- och begravningsböcker har arkivbeteckningen F, men kan även finnas i samma volym som födelse- och dopböckerna eller vigselböckerna (beteckningar C eller E). För närmare information, kolla församlingen i "Nad på nätet", http://sok.riksarkivet.se/nad.

Död- och begravningsböckerna är oumbärliga för arbetet med registreringen. Där finns dödsdatum, förnamn, efternamn, gifta kvinnors eller änkors flicknamn, födelsedatum samt bostadsadress och/eller -fastighet.

Det finns också en sidhänvisning till församlingsboken eller husförhörslängden, vilken är nödvändig för att hitta de resterande uppgifterna, som civilståndsdatum och födelseförsamling. I vissa storstadsförsamlingar hänvisas i stället till inflyttningslängden.

OBS! Det är bara de avlidna som varit skrivna i församlingen och då har en sidhänvisning till församlingsboken som ska registreras.

Församlingsböcker (FS)

Församlingsböckerna (AII) är nödvändiga för att komplettera uppgifterna för avlidna efter omkr 1900 från dödböckerna. Längder som avslutas efter 1944 är sekretesskyddade, men folkbokföringsenheterna vid resp. arkiv kan ge särskilt tillstånd för tillgång till dessa.

Husförhörslängder (HFL)

Före omkr 1900 är det husförhörslängderna (AI) som används för att komplettera uppgifterna från dödböckerna.

Födelse- och dopböcker (FB)

Kan användas för att komplettera saknade uppgifter då man använt någon av ovanstående källor.

Vigselböcker (VB)

Kan användas för komplettering och kontroll av vigseluppgifter.

Flyttningslängder (FL)

Ger information om födelseförsamling och civilståndsdatum i storstadsförsamlingar utan församlingsböcker.

SCB:s dödboksutdrag (DBU)

SCB:s dödboksutdrag är avskrifter och bör bara användas om inte originaldödboken finns tillgänglig. De finns tillgängliga på SVARs sajt för perioden fram till 1944. De finns även som mikrokort i Arninge fram till 1949.

 

Källor för komplettering 1947-1970

Dödsavier (DA)

Dödsavier i kortlådor för hela landet -utom Stockholm- finns i Riksarkivets filial i Arninge. De omfattar åren 1950-1967 och är sorterade på år, län, församling (oklar ordning) och dödsdatum. Korten innehåller dödsorsak i klartext varför dispens krävs. Vid beställning av dödsavier slår man i en pärm upp vilken volym (= låda) man önskar och skriver DBU + volymnummer (för Stockholms län finns t.ex. två, tre lådor per år). Alla uppgifter, som behövs, finns med på dödsavierna med ett undantag. Någon procent av korten är handskrivna och kan sakna födelseförsamling, flicknamn och civilståndsdatum

Personakter (PA)

Personakterna 1947-1967 användes som grund för de första dataregistreringarna av den svenska befolkningen. Personakterna förvaras på landsarkiven, men vissa landsarkiv håller på med sortering av akterna varför de inte är tillgängliga. De kommer därefter att lägga till församlingsarkiven på respektive landsarkiv.