Tillbaka till Socken-Sök

Sedan några år tillbaka pågår en ganska intensiv debatt om hur släktforskare bäst anger var en socken är belägen. En del har förespråkat länen (och länsbokstäver), andra de gamla landskapen. De drastiska förändringar i länsindelningen som skett de senaste åren (framför allt tillkomsten av Västra Götalands län) har fått allt fler att förespråka de stabila och i det allmänna medvetandet välkända landskapen. Socken-Sök är ett bra hjälpmedel för alla som vill använda landskapen, eftersom socknars landskapstillhörighet nästan aldrig anges i andra liknande förteckningar.

Socken-Sök innehåller nu existerande församlingar och de som upphört under kyrkbokstiden, sedan mitten av 1600-talet. Av de som upphört har följande inte medtagits: Kyrkobokföringsdistrikt som övergått i fullvärdiga nu existerande församlingar eller icke-territoriella församlingar som exempelvis militärförsamlingar eller främmande trossamfund. I vissa fall är årtal för församlingens bildande "f" eller att den upphört "†" angivet.

Även äldre församlingsnamn är införda så att sökning kan ske även på dessa. Stavningen är dock alltid normerad i enlighet med nutida stavningsregler.

För mer detaljerade upplysningar om de olika församlingarna, se Skatteverkets förteckning "Sveriges församlingar genom tiderna", som också finns på Skatteverkets hemsida här. Viss försiktighet anbefalls dock rörande nätversionen, då de sidorna är scannade och innehåller åtskilliga fel. Dessutom sträcker sig inte uppgifterna längre än till 1989, medan Socken-Sök är mer aktuellt.

Häradet eller annan rättskipande indelning
I september 2005 gjordes smärre justeringar av databasen Socken-Sök. Begreppet härad lades till två år tidigare i databasen.

Ett härad är en mindre indelning inom ett landskap, där den viktigaste funktionen är rättsskipandet. Indelningen i härad infördes söderifrån under tidig medeltid, men avstannade norr om Mälarlandskapen. Således förekommer inte begreppet härad i Dalarna eller Norrland, med ett enstaka undantag, Folkare härad i Dalarnas sydöstra hörn. Begreppet häradsrätt fanns åtminstone sedan tidigt 1300-tal och avskaffades först 1971.

I Uppland kallas den rättsskipande myndigheten skeppslag i kustförsamlingarna, dvs Roslagen. I det inre av Uppland byttes den tidigmedeltida benämningen hundare ut mot härad vid mitten av 1300-talet. Där förekommer ännu den äldre beteckningen något oegentligt kvar i namnet, som exempelvis i Närdinghundra och Seminghundra härader.

I Västmanland förekommer ett antal bergslag i de trakter där bergsbruket var den förhärskande näringsgrenen. Även i östra Värmland förekommer ett bergslag, Karlskoga.

I de norrländska landskapen användes under medeltiden skeppslag som rättsskipande instans, men under första halvan av 1500-talet övergick indelningen till tingslag.

På Gotland benämns indelningen helt enkelt ting, men även beteckningen härad förekommer tidigare.

Indelningen i härad, tingslag, etc är inte stabilt geografisk; den ändras under tidens lopp så att gårdar, byar eller till och med hela socknar kan byta härad. Och framför allt i Norrland slås ibland hela tingslag ihop och isär. Därför är det mycket vanskligt att göra en databas med indelningarna utan att samtidigt införa en tidsaxel. Den indelning som anges här är därför huvudsakligen den som gäller enligt Rosenbergs geografiska lexikon åren 1882-1883 och får betraktas som en hjälp till fortsatt egen forskning, inte som en för alltid gällande sanning.

Synpunkter emotses tacksamt om databasen, skickas till info@rotter.se

Se även litteratur inom ämnet här.

Annonser